Yhdysvaltojen sotavalmistelut jatkuvat herkeämättä

Yhdysvaltain asevoimat on määrännyt jälleen yli 10000 reserviläistä lähtövalmiiksi ensi viikosta alkaen. USA Today -lehti kertoo tänään, että reserviläiset lähetetään todennäköisesti Persianlahden alueelle.

Persianlahdella on entuudestaan yli 60 000 amerikkalaissotilasta. Määrä voi asiantuntijoiden mukaan kasvaa jopa kaksinkertaiseksi lähiviikkoina. Washington Post -lehden mukaan Yhdysvallat ei aio tyytyä ainoastaan siihen, että sen joukoilla on ylivertainen aseistus, liikkuvuus ja teknologian suomat edut, vaan sodanjohto pyrkii saamaan alueelle myös miesylivoiman.

-Aseellisen konfliktin tarkoituksena ei ole vihollisen lyöminen. Sen tarkoituksena on viedä vihollisen halu taistella. Ja paras tapa viedä vihollisen halu taistella on tuoda paikalle ylivoimainen sotajoukko lyötäväksi, kertoi nimettömänä pysytellyt upseeri lehdelle.

Irakin vallankumouskaartin suuruudeksi arvioidaan liki 100 000 miestä, jos mukaan lasketaan myös Saddam Husseinin 15 000 miehen eliittijoukot. Näiden lisäksi maan armeijaan kuuluu noin 300 000 miestä. Yhdysvaltain laivasto ilmoitti tänään, että tuhannen potilaspaikan sairaalalaiva oli tänään lähdössä Baltimoresta Intian valtamerelle. Myös Britannian puolustusministeriö ilmoitti tänään, että brittilaivastoon kuuluva lentotukialus Ark Royal lähtee kohti Persianlahtea lauantaina.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on sanonut toivovansa, että kiista Irakin joukkotuhoaseista saadaan ratkaistua rauhanomaisesti. Mikäli Irakin johtaja Saddam Hussein ei kuitenkaan suostu hävittämään joukkotuhoaseitaan, on Yhdysvallat Bushin mukaan valmis sotilastoimiin Irakia vastaan.

Hallintoa suunnitellaan jo

Valkoinen talo on viimeistelemässä suunnitelmia siitä, kuinka Irakia hallitaan presidentti Saddam Husseinin kukistamisen jälkeen, kertoi amerikkalaislehti New York Times tänään. Lehden mukaan Irakiin jäisi amerikkalaisjoukkoja ainakin puoleksitoista vuodeksi Saddamin syrjäyttämisen jälkeen. Suunnitelma demokraattisen Irakin rakentamiseksi on lehden arvion mukaan laajamittaisin lajissaan sitten toisen maailmansodan jälkeisen ajan, jolloin Yhdysvallat oli rakentamassa Japanin ja Saksan hallintoa.

Amerikkalaisten osallistumista Irakin hallinnon jälleenrakentamiseen pidetään välttämättömänä, "jotta maa pysyisi koossa", kertoo New York Times. Suunnitelman mukaan Irakin talouden, poliittisen järjestelmän ja avustusohjelmien johtoon tulisi siviiliviranomainen, jonka nimittäisi ehkä YK. Saddamin lähimmät miehet joutuisivat lehden mukaan oikeuden eteen. Irakin öljyä käytettäisiin jälleenrakentamisen maksamiseen. Valkoinen talo on sitä vastoin hylännyt suunnitelmat siitä, että Irakille muodostettaisiin väliaikainen hallitus jo ennen hyökkäystä Irakia vastaan.

New York Timesin mukaan suunnitelmia Irakin uudesta hallinnosta on laadittu jo useiden kuukausien ajan. Australia kiisti maanantaina tiedot, joiden mukaan maan erikoisjoukot olisivat yhdessä Yhdysvaltain kommandojoukkojen kanssa osallistuneet Irakissa sotavalmisteluihin.

Sanomalehti Boston Globe kirjoitti eilen, että sata Yhdysvaltain erikoisjoukkojen edustajaa ja CIA:n agenttia olisi jo kuukausien ajan tehnyt Irakissa taustatyötä Yhdysvaltain mahdollista hyökkäystä varten. Heillä on lehden mukaan mukanaan Australian, Britannian ja Jordanian sotilaita. Australian puolustusministeri Robert Hill kielsi jyrkästi Australian osuuden.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat