Yhdysvaltojen nuori politiikan komeetta nosti Suomen mallimaakseen – penää rahaa maksuttomalle koulutukselle ja terveydenhuollolle: "Kukaan ei kysy, miten maksamme avaruusjoukoista"

Demokraattien uusi kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez on jakanut mielipiteitä Yhdysvalloissa radikaaleilla uudistusehdotuksillaan. Tuoreessa CBS-kanavan haastattelussa Ocasio-Cortez nosti Suomen politiikkansa mallimaaksi.

Ocasio-Cortez on yksi Yhdysvaltain kongressin uuden polven demokraattiedustajista, joka vannoi valansa viime viikolla. Newyorkilainen 29-vuotias Ocasio-Cortez on vaatinut muun muassa julkista terveydenhuollon tarjoamista kaikille kansalaisille, maksutonta koulutusta ja mittavia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Yhdysvalloissa Ocasio-Cortezia on kutsuttu sosialistiksi näiden ehdotusten takia.

Ocasio-Cortez pääsi perustelemaan näkemyksiään maanantai-iltana CBS-tv-kanavan 60 Minutes -ohjelmassa ja nosti juuri Suomen yhdeksi politiikkaansa esikuvaksi.

Sosialismi: Neuvostoliittoa vai Suomea?

Kongressiedustajaa haastatellut Anderson Cooper huomautti, että yleensä sana sosialismi saa yhdysvaltalaiset välittömästi ajattelemana Neuvostoliittoa, Kuubaa ja Venezuelaa.

– Minun politiikkani muistuttaa eniten sitä, mitä me näemme Britanniassa, Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa, Ocasio-Cortez täsmensi haastattelusta.

Ocasio-Cortezin ehdotuksia, kuten yleistä terveydenhuoltoa tai maksutonta koulutusta, on kritisoitu siitä, että ne kasvattaisivat keskiluokan verokuormaa. Ocasio-Cortezin mukaan asiaa katsotaan väärältä kantilta.

­­– Kukaan ei kysy, miten maksamme avaruusjoukoistamme tai 2 biljoonan (2000 miljardia) euron veroleikkauksista. Me kysymme vain, miten maksamme asumisesta, terveydenhuollosta ja koulutuksesta, hän sanoi.

– Maksamme niistä samalla tavalla kuin avaruusjoukkojen kasvattamisesta.

Ocasio-Cortezin avaukset ovat säikäyttäneet republikaanien lisäksi myös hänen jotkut puoluetoverinsa, jotka pelkäävät nuoren edustajan politiikan nojaavan liian vasemmalle. Muut demokraatit ovat kutsuneet Ocasio Cortezin ehdotuksia – ja erityisesti niiden rahoitusta – epärealistisiksi.

– Maksamme alempituloisten terveydenhuollosta ja koulutuksesta enemmän kuin monet muut maat. Niinpä minun mielestä tilanne, jossa nyt elämme, on epärealistinen, vastasi Ocasio-Cortez ohjelmassa väitteisiin.

"Trump ongelmien oire"

Ocasio-Cortez on ollut yksi seuratuimpia Yhdysvaltain edustajahuoneen uusia jäseniä. Hän on kongressin historian nuorin naisedustaja, joka työskenteli vielä viime vuonna bronxilaisessa baarissa.

Ocasio-Cortezia ja muita uusia demokraattiedustajia on kutsuttu Trumpin politiikan vastavoimaksi. Ocasio-Cortez ei silti ole juurikaan kritisoinut suoraan Trumpia.

– Hän on ongelmien oire, Ocasio-Cortez selitti CBS:n haastattelussa.

– Presidenttimme ei keksinyt rasismia. Mutta hän on antanut sille äänen, lisännyt sitä ja antanut alustan sellaisilla asioille.

Ocasio-Cortez myös sanoi, että hänen mielestään ei ole kysymystäkään siitä, onko Trump itse rasisti.

Lue myös:

    Uusimmat