Mainos

Yhdysvaltojen ja EU:n viljakiista kovenee

Yhdysvallat on määrännyt kolmen vuoden kiintiön vehnägluteenin tuonnille, ilmoitti Valkoinen talo eilen. Päätös on uusin vaihe Yhdysvaltain ja EU:n jo ennestään kiperässä maataloustuotteiden kauppakiistassa.

Viime viikolla Yhdysvallat ilmoitti tukevansa ohranvientiään Algeriaan, Kyprokselle ja Norjaan kostoksi siitä, että EU oli puolestaan myynyt halpaa ohraa Kaliforniaan. Valkoisen talon edustaja Barry Toiv sanoi presidentti Bill Clintonin allekirjoittaneen kiintiöpäätöksen viime viikonvaihteessa. Yhdysvaltain hallituksen oli myöhemmin määrä kertoa siitä tarkemmin.

Asiantuntijoiden mukaan päätös antaa amerikkalaisille alan tuottajille mahdollisuuden tointua EU:n epäreiluista hinnoista. Suomalaisen ohraerän myynti Kaliforniaan viime viikolla aiheutti jyrkkiä vastalauseita Yhdysvalloissa, koska halvan ohran katsottiin polkevan Yhdysvaltain jo muutenkin alhaisia hintoja. EU:n mukaan ohran myynti oli täysin laillista.

Kostoksi Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona tukevansa 30 000 tonnin ohraerän myyntiä Algeriaan, Norjaan ja Kyprokselle. Määrä oli täsmälleen sama kuin Kaliforniaan myyty suomalainen ohraerä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.