Mainos

Yhdysvaltojen esivaalisirkus käynnistyy huomenna Iowassa

Tuoreessa kyselyssä Obama ja Clinton saavat 28 prosentin kannatuksen ja Edwards 26 prosentin.

Vauhti kamppailussa Yhdysvaltojen kahden valtapuolueen presidenttiehdokkuudesta nousee uusille kierroksille huomenna, kun vaalikauden ensimmäiset esivaalit pidetään Iowan osavaltiossa.

Tällä kertaa sekä demokraattien että republikaanien leirissä tilanne on kärjen osalta tasainen. Barack Obama, Hillary Clinton ja John Edwards ovat tasoissa demokraattien taistelussa, ja samassa tilanteessa ovat republikaanien Mike Huckabee ja Mitt Romney.

Tuoreessa kyselyssä Obama ja Clinton saavat 28 prosentin kannatuksen ja Edwards 26 prosentin. Huckabeen ja Romneyn lukemat ovat 28 ja 26 prosenttia. Erot kummassakin kyselyssä mahtuvat runsaan kolmen prosentin virhemarginaalin rajoihin.

Des Moines Register -lehti julkisti aiemmin kyselyn, jossa Obaman kannatusprosentiksi saatiin 32 ja Clintonin 25. Clintonin tukijat ehättivät heti julistamaan tuloksen epäluotettavaksi. Yhtään vähemmän yllättävää ei ollut, että Obama kommentoi tulosta sanomalla, että tulos näyttää hyvältä.

- Jotakin hyvin, hyvin erityistä on tapahtumassa täällä Iowassa, Obama julisti neljällesadalle riemuitsevalle kannattajalleen erään koulun täpötäydessä voimistelusalissa.

Obaman tuki nuorissa

Demokraattien puolella ratkaisu oli asiantuntijoiden mielestä kiinni paljolti siitä, pystyykö Obama innostamaan mukaan ehdokkaan valintaan nuoria ja ensikertalaisia. Clintonin tukijoiden ydinjoukko koostuu hieman vanhemmista ihmisistä ja etenkin naisista.

Iowassa ehdokkaiden punninta tapahtuu itse asiassa varsin toisella tavalla kuin useimmissa muissa osavaltioissa. Puolueaktivistit kerääntyvät koolle esimerkiksi kirkkoihin, kirjastoihin ja kouluihin tapaamisiin, joista käytetään nimitystä "caucus". Kokoontumisia on kutsuttu "naapurustotapaamisiksi".

Näissä puolueväen tapaamisissa valitaan edustajia piirikuntien puoluepuoluekokouksiin, joista puolestaan lähetetään edustajia alueen ja osavaltion puoluekokouksiin.

Tapaamisiin osallistuu suhteellisen vähän ihmisiä. Vuonna 2004 mukana oli alle kuusi prosenttia äänioikeutetuista. Osallistujat ovat monasti iäkkäitä valkoihoisia, jotka kuuluvat puolueidensa äärisiipiin.

Iowan jälkeen seuraavana vuorossa on New Hampshiren osavaltion esivaali, joka pidetään ensi viikon tiistaina.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.