Mainos

Yhdysvaltoja syytetään taas siviilien joukkosurmasta Irakissa

Uusi video lisää yhden piikin amerikkalaisjoukkojen maineeseen. Irakin hallitus odottaa Valkoisen talon selvitystä edellisestä jutusta, 24 siviilin kuolemasta Hadithassa.

Amerikkalaissotilaita epäillään jälleen siviilien surmaamisesta Irakissa. Britannian yleisradioyhtiö BBC on saanut haltuunsa uuden videon siviilien joukkosurmasta. Video on peräisin amerikkalaismiehitystä vastustavalta sunnimuslimiryhmältä.

Ampumakohtaus tapahtui maaliskuussa Ishaqin kaupungissa, Bagdadin pohjoispuolella. Irakilaisten viranomaisten mukaan Yhdysvaltain joukot ampuivat harkiten 11 ihmistä, joista viisi oli lapsia. Yhdysvallat taas väittää, että kyse oli al-Qaidan jäsenen ja amerikkalaisjoukkojen välisestä yhteenotosta, jossa kuoli yhteensä kolme aikuista ja yksi lapsi.

BBC:n mukaan Yhdysvaltain versio tapahtuneesta ei vaikuta videon perusteella oikealta.

Amerikkalaisjoukkoja on epäilty aiemminkin siviilien murhaamisesta. Tällä hetkellä odotetaan Valkoisen talon selvitystä Hadithan marraskuisesta verilöylystä, jossa kuoli 24 siviiliä. Irakin pääministeri vaati tänään raportteja hallituksen nähtäviksi.

Lisäksi eilen tuomittiin jo yhdestoista amerikkalaissotilas kidutuksesta Abu Ghraibin vankilassa Irakissa. Myös Ishaqin tapahtumista on Yhdysvaltain mukaan meneillään tutkimus.

- Haluan tehdä hyvin selväksi sen, että liittouma ei hyväksy mitään eettisesti kyseenalaista tai rikollista toimintaa. Kaikki epäilyt tutkitaan täysin ja rikkomusten tekijät joutuvat vastuuseen, Irakin joukkojen tiedottaja William Caldwell sanoo.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.