Mainos

Yhdysvaltoja painostetaan uusiin asetarkastuksiin

Yhdysvallat ja sen lähin liittolainen Irakin sodassa, Britannia, ovat täysin eri mieltä Irakin asetarkastusten kohtalosta. Britannia on ollut samaa mieltä YK:n turvaneuvoston muiden jäsenten kanssa siitä, että asetarkastusten on oltava maailmanjärjestön käsissä. Yhdysvallat on yksiselitteisesti kieltäytynyt taipumasta YK:n tahtoon ja aikoo hoitaa tarkastukset omin voimin. Britannian YK-lähettiläs Jeremy Greenstock on pyytänyt kärsivällisyyttä samalla, kun maa yrittää taivuttaa Yhdysvaltoja YK-tarkastusten taakse.

- Uskomme, että Unmovic voi olla edelleen suureksi avuksi Irakin aseriisunnan loppuun saattamiseksi, muotoili Greenstock.

Ranska oli brittien kanssa samaa mieltä.

Venäjä tiukkana

Venäjä on myös vaatinut, että sille on ilmoitettava mahdollisista aselöydöistä Irakissa. Washingtonissa vierailulla ollut Venäjän duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Dmitri Rogozin ilmoitti vaatimuksesta Yhdysvaltain ulkoministeriölle.

- Jos sellaisia aseita ei löydy, niin ei vain Bushin hallinnon, vaan myös koko Yhdysvaltain maine on vaarassa, hän painotti.

Kiistaa tarkastuksista käsiteltiin YK:ssa eilen, jolloin asetarkastajien johdossa ollut Hans Blix antoi lopullisen raporttinsa järjestössä. Blixin mukaan riippumattomat tarkastajat ovat luotettavampia kuin Yhdysvaltain tai brittien tarkastajat.

Blix sekä monet turvaneuvoston maat vaativat, että YK:n tarkastajien on vahvistettava mahdolliset joukkotuhoaselöydöt.

Bushin hallinto tulilinjalla

Häly Irakin joukkotuhoaseiden kohtalosta paisuu Yhdysvalloissa. Kongressi aikoo tutkia, johdettiinko lainlaatijoita harhaan väitteillä Irakin joukkotuhoaseista ja niiden vaarallisuudesta.

Yhdysvaltain joukot ovat etsineet väitettyjä bioaseita ja muita joukkotuhoaseita jo kaksi kuukautta tuloksetta. Presidentti George W. Bush on vakuuttanut, että aseita löytyy, ja samaa on luvannut puolustusministeri Donald Rumsfeld. Hänen mukaansa tiedusteluraportti, jonka ulkoministeri Colin Powell esitti YK:lle "tullaan todistamaan oikeaksi".

Raportissa kerrottiin yksityiskohtaisesti Irakin joukkotuhoaseista ja niiden sijaintipaikoista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.