Mainos

Yhdysvaltalaispormestari muslimienemmistöisestä kaupungista: Ei tämä mikään etninen Disneyland ole!

2:09

"Amerikkalaista halal-lihaa", mainostaa Hamtramckin keskustaan pian avattava lihakauppa. Tien toisella puolella myydään vesipiippuja ja ohi kulkee kaksi burkaan ja niqabiin pukeutunutta naista. On hankala uskoa olevansa Yhdysvaltain Michiganin osavaltiossa, joka on kuuluisa puolalaisista viinantäyteisistä juhlista ja vahvasta katolisuudesta.

Hamtramckin pormestari on ollut viime viikkoina erityisen kiireinen nainen. Kaupunkiin juuri valittu ilmeisesti Yhdysvaltain ensimmäinen muslimienemmistöinen kaupunginvaltuusto on saanut runsaasti kansallista ja kansainvälistä mediahuomiota. Nyt on MTV Uutisten vuoro.

– Ei tämä mikään etninen Disneyland ole. Emme me kulje käsi kädessä ja laula Kumbayaa – me elämme elämiämme täällä, sanoo puolalaissyntyinen pormestari Karen Majewski MTV Uutisille.

Majewski kertoo saavansa säännöllisiä valituksia moskeijan rukouskutsun äänekkyydestä.

– Saan usein kuulla, etteivät moskeijoiden naapurissa asuvat kuule rukouskutsun aikana televisiota. Rukouskutsu on viisi kertaa päivässä, mutta kirkonkellommekin soivat useita kertoja päivässä, kertoo pormestari.

Majewskin mukaan suurin osa kaupungin katolilaisista ja muista kristityistä on jo tottunut moniin muslimiperinteisiin, mutta naiset kokonaan peittävästä burka-asusta tulee kommentteja silloin tällöin.

Suurin huoli puolalaissyntyisten asukkaiden keskuudessa on kuitenkin alkoholi.

– Michiganin osavaltio kieltää alkoholin myynnin 150 metrin etäisyydessä uskontoinstituutista. Kaupunkimme on alle kuusi neliökilometriä laaja, joten puolitusinaa keskustan alueella sijaitsevaa moskeijaa rajoittaa ravintolaelämää aika lailla, sanoo Majewski.

Kaupunginvaltuustoon juuri valittu jemeniläissyntyinen Saad Almasmari kuitenkin vakuuttaa, että pääasiassa kaupunkilaiset tulevat toistensa kanssa toimeen.

– Eniten pelkään niitä ihmisiä, jotka yrittävät tehdä täällä jakoa muslimien ja ei-muslimien välillä. Ennen kaupunginvaltuuston vaaleja jotkut jakoivat lehtisiä, missä ehdotettiin muslimien ajamista pois kaupungista. Se on kamalaa, Almasmari sanoo.

Pääasiassa monikulttuurisessa pikkukaupungissa ihmiset tulevatkin hyvin juttuun.

Muutaman korttelin kävelymatkan aikana vastaan kävelee niin jemeniläisiä, puolalaisia, ukrainalaisia, bosnialaisia, bangladeshilaisia, romanialaisia kuin amerikkalaisiakin. Kun MTV Uutiset kysyy moskeijoiden äänistä valittavilta asukkailta, miksi he haluavat sitten asua pikkukaupungissa, kaikkien vastaus on sama: sen monikulttuurisuuden vuoksi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.