Mainos

Yhdysvaltalaislääkäri antoi turhaan rajuja syöpähoitoja sadoille potilailleen – 45 vuotta vankeutta

Yhdysvalloissa Detroitin alueella toiminut lääkäri on tuomittu 45 vuodeksi vankeuteen muun muassa hoitovirheistä, lahjusrikoksesta ja rahanpesusta, kertoo tv-kanava CNN.

50-vuotias syöpä- ja veritautilääkäri Farid Fata antoi rajuja syöpähoitoja potilaille, joilla ei ollut syöpää sekä hoiti tahallaan väärin syöpäsairaita potilaitaan. 

Ainakin 553 Fatan potilasta sai turhia nesteensiirtoja tai pistoksia.

Liittovaltion syyttäjät kuvailivat Fataa oikeudessa ”maan kaikkien aikojen törkeimmäksi huijariksi”. Potilaat eivät olleet hänelle ihmisiä, ainoastaan hyötymistä varten, he sanoivat.

Fata määrättiin maksamaan 17,6 miljoonaa dollaria (15,8 miljoonaa euroa), jotka hän oli kerännyt potilaidensa vakuutusyhtiöiltä ja Yhdysvaltain valtion Medicare-ohjelmalta.

Fata pyysi toimintaansa anteeksi oikeudenkäynnissä ja sanoi olevansa häpeissään.

– Olen rikkonut Hippokrateen valan ja pettänyt potilaideni luottamuksen. En tiedä, miten voin parantaa haavan. En tiedä, kuinka ilmaista surua ja häpeää, Fata sanoi CNN:n mukaan.

Hoidoilla rajut sivuvaikutukset

Monet Fatan entisistä potilaista joutuvat elämään hänen antamiensa hoitojen sivuvaikutusten kanssa lopun elämäänsä.

Yksi heistä on CNN:n haastattelema Robert Sobieray, jolle Fata määräsi kemoterapiaa kahden ja puolen vuoden ajan, vaikka hänellä ei ollut syöpää.

Hoidot olivat kivuliaita ja tekivät Sobierayn myös psyykkisesti sairaaksi. Hoidot olivat niin voimakkaat, että mies menetti yhtä lukuunottamatta kaikki hampaansa ja hänen leukansa alkoi muuttaa muotoaan.

– Laskujen kasaantuessa minulla ei ole varaa uusiin hampaisiin. Haluaisin syödä vielä joskus kunnon aterian. Söin ennen mielelläni esimerkiksi salaattia. En voi syödä sitä enää. En voi syödä enää moniakaan asioita, joista pidin ennen, Sobieray kertoo.

Fatan epäillään antaneen aidosti syöpäsairaille potilailleen myös tahallaan vääränlaista hoitoa.

Chris Sneary, joka oli niin ikään Fatan potilas, sairasti kivessyöpää. Fata määräsi hänelle 40 päivää kemoterapiaa, 14 päivää hydraatiohoitoa ja kymmeniä muita hoitoja.

– Luotin täysin tähän mieheen, jotta hän veisi minut ja perheeni tämän matkan läpi, Sneary kertoo.

Fatan pidätyksen jälkeen Sneary sai selville, että häntä oli ylihoidettu törkeästi. Fata oli antanut Snearylle kalliimpaa ja vahvempaa kemoterapiaa kuin mitä hän olisi tarvinnut ja hänen kiveksensä oli poistettu, vaikka tälle ei ollut perusteita.

Osalla Fatan entisistä potilaista on nyt mahdollisuus hakea korvauksia varoista, jotka Fata keräsi itselleen vakutuusyhtiöiltä ja Yhdysvaltain valtion Medicare-ohjelmalta.

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.