Mainos

Yhdysvaltalaiskenraali aseistaisi Ukrainan hallituksen joukkoja Naton kautta

Yhdysvaltojen korkein sotilasjohtaja aseistaisi Ukrainan hallituksen joukkoja sotilasliitto Naton kautta.

Kenraali Martin Dempsey sanoi ensimmäistä kertaa julkisesti, että Naton pitäisi antaa aseellista tukea Ukrainalle, koska Venäjän presidentin Vladimir Putinin lopullisena tavoitteena on sotilasliiton murtaminen. 

Myös Yhdysvaltojen uusi puolustusministeri ja tiedustelupalvelun johtaja ovat esittäneet hiljattain samansuuntaisia lausuntoja.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on sanonut punnitsevansa, pitäisikö hallituksen joukoille tarjota aseita. Jotkut Nato-maat, kuten Saksa ja Ranska, vastustavat kuitenkin ajatusta, koska ne pelkäävät aseistamisen pahentavan Ukrainan sotaa entisestään.

Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä ovat sopineet Etyjin roolin vahvistamisesta Itä-Ukrainassa erityisesti alueilla, joilla tulitauon toteutumista ei ole tarkkailtu.

Länsimaiden mukaan Venäjälle voidaan asettaa lisää pakotteita, jos se rikkoo Minskin tulitaukosopimusta. Sodan osapuolet ovat väittäneet pitävänsä kiinni tulitauosta ja vetävänsä joukkojaan pois puskurivyöhykkeeltä Itä-Ukrainassa.

Ukraina kuitenkin pelkää, että separatistit suunnittelevat seuraavaksi Mariupolin satamakaupungin valtaamista. Mariupol olisi kapinallisille merkittävä sillanpääasema maayhteyden muodostamisessa Krimin niemimaalle. Kapinalliset tulittivat jo kertaalleen kaupunkia raketein kuukausi sitten ennen kuin keskittivät huomionsa Debaltseven valtaamiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.