Mainos

Yhdysvaltalaisfirmat saivat tehtäväkseen tuhota neuvostoaseita

Viisi yhdysvaltalaisfirmaa on valtuutettu tuhoamaan Neuvostoliiton aikaisia ydin- ja muita aseita.

Yhdysvaltalaisfirmat saavat neuvostoaseiden tuhoamisesta 5 miljardia dollaria eli noin 33 miljardia markkaa. Sopimus on voimassa vuoden 2006 loppuun asti.

Tuhottavien aseiden listalla on ohjuksia, pommikoneita ja sukellusveneitä. Lisäksi tavoitteena on varastoida ydinkärkiä turvallisesti.

Nyt solmittu sopimus on osa jo kymmenen vuotta käynnissä ollutta hanketta, jonka tavoitteena on tuhota Neuvostoliiton aikaisia aseita ja varmistaa, ettei niitä ole varastettu. Aseiden tuhoamisesta on sovittu aserajoitussopimuksissa.

Yhdysvalloilla on noin 7000 ydinkärkeä ja Venäjällä noin 6000 ydinkärkeä. Aseiden vähentämiseen tähtäävän START-2 -sopimuksen avulla ydinkärkien määrä on tarkoitus saada laskettua molemmilla mailla noin 3500:n.

Venäjä on kuitenkin varoittanut, että aseiden vähentämiseen pyrkivät sopimukset voivat olla vaarassa, jos Yhdysvaltain presidentti George Bushin hallitus toteuttaa suunnitelmansa ryhtyä rakentamaan uutta ohjustentorjuntajärjestelmää. Tuolloin Yhdysvallat rikkoisi Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton vuonna 1972 allekirjoittamaa ABM-ohjustentorjuntasopimusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.