Mainos

Yhdysvaltain velkasotku voi laukaista paniikin – tässä viisi tärkeää kysymystä

Yhdysvaltain poliittinen pattitilanne uhkaa lähipäivinä kärjistyä kriisiksi, jolla voi olla arvaamattomat seuraukset koko maailmassa.

Maan velka lähestyy velkakattoa eli lakisääteistä rajaa, jonka jälkeen valtio ei voi kasvattaa velan määrää.

Kongressin on päästävä velkakaton nostosta sopuun ensi viikon torstaihin mennessä. Muuten voi käydä voi käydä niin, että Yhdysvallat ei kykene suoriutumaan kaikista maksuistaan.

Puolueita repii myös kiista budjetista, ja se on jo johtanut hallinnon osittaiseen sulkemiseen. STT haastatteli aiheesta neljää asiantuntijaa.

Miten vaikeudet alkavat näkyä, jos Yhdysvaltain velkakatto tulee vastaan?

Yhdysvaltain talous on reippaasti velkaantunut. Jos valtio ei voi kasvattaa velan määrää, valtion menoihin pitäisi käyttää tulovirtaa ja kassavaroja, jotka eivät riitä kauan.

Maksujen hoitamisessa tulisi nopeasti ongelmia. Yhdysvallat todennäköisesti hoitaisi aluksi ainakin tärkeimpiä maksujaan, kuten velkojen korkokustannuksia.

Vaihtoehto olisi leikata äkkiä ja rajusti valtion menoja. Se taas tekisi talouskasvuun heti ammottavan aukon.

Miten todennäköistä on, että kiistelevät poliitikot saavat sovittua velkakaton nostosta?

Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, syntyykö sopu ajoissa. Yleisemmin pidetään todennäköisenä, että ainakin väliaikainen ratkaisu on pakko saada aikaan.

Neuvottelutilanne on tiukka, sillä demokraateilla ja republikaaneilla on syviä näkemyseroja. Osapuolet eivät ole aiemmin päässeet sopuun uudesta budjetista. Tämä on lisännyt pelkoja siitä, ettei kongressi pääse sopuun myöskään velkakatosta, josta on riidelty aiemminkin.

Miksi talouden pyörät pitäisi pitää pyörimässä velkarahalla?

Velanoton kasvua pitäisi hillitä pidemmällä aikavälillä, mutta velan kasvun pysäyttäminen kerralla olisi tuhoisaa kansantaloudelle.

Yhdysvallat on voinut jatkaa velkaantumistaan muun muassa siksi, että maailmassa luotetaan maan velanhoitokykyyn ja vahvaan, markkinoita tukevaan keskuspankkiin.

Jos Yhdysvallat rikkoisi maksuvelvoitteitaan, millaiset vaikutukset olisivat?

Markkinoiden reaktioita lieventäisi ainakin aluksi se, ettei poliitikkojen uskota sietävän markkinapaniikkia kauan.

Kriisin pitkittyessä seuraukset olisivat arvaamattomat. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on varoittanut, että velkakaton nostamatta jättämisen seuraukset voisivat olla maailmanlaajuiset.

Yhdysvaltain arvopapereita pidetään yhtenä varmimmista arvopaperimarkkinoilla. Pienetkin maksuviipeet saisivat todennäköisesti aikaan rajuja markkinareaktioita. Epävarmuus leviäisi nopeasti rahoitusmarkkinoille, ja riskinottohalukkuus karisisi. Osakekurssit tulisivat alas.

Maksujen laiminlyönti voisi johtaa USA:n luottoluokituksen laskuun.

Miten Yhdysvaltain kriisi vaikuttaisi Suomeen?

Jos paniikki alkaa levitä Yhdysvalloissa, se alkaa levitä Euroopassa. Euroopassa on juuri päästy kiinni pieneen kasvuun ja kriisin pitkittymisellä olisi kielteinen vaikutus.

Jos epävarmuus jarruttaisi esimerkiksi investointeja, se iskisi pian vientivetoiseen Suomeen.

Miten huolissaan sijoittajat ovat Yhdysvaltain tilanteesta?

Sijoittajat ovat toistaiseksi suhtautuneet tilanteeseen varsin maltillisesti. Se viestii, että markkinoilla uskotaan yhä tilanteen ratkeamiseen.

Hermostuneisuus lisääntyy päivä päivältä, jos velkakattosovusta ei näy merkkejä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.