Mainos

Yhdysvaltain työttömyysraportilla mullistavat seuraukset?

Yhdysvaltain talouden kasvu on ollut ennakoitua vahvempaa maan keskuspankin harkitessa koronnostoa. Marraskuun työttömyys Yhdysvalloissa oli 5,4 prosenttiyksikköä ja tänään julkistettavan joulukuun luvun uskotaan jäävän sen alle ja ehkä niin pieneksi, että se laukaisee inflaation. Hermostuneisuus näkyy Wall Streetillä missä uusien talousraporttien pelätään osoittavan talouden vahvaa kasvua joka puolestaan saisi keskuspankin kiristämään poltiikkaansa. Tilastoissa ja näkemyksissä on tapahtunut huomattava käänne runsaan viikon sisällä.

Taloustieteilijät uskovat nyt että Yhdysvaltain talouskasvu oli vuoden -96 viimeisellä neljänneksellä kolme prosenttia, eli kolmanneksen nopeampaa kuin mitä vielä pari viikkoa sitten arvioitiin. Jotkut rohkenevat odottaa jopa 4 prosentin lukemia kun kauppaministeriö tammikuun lopulla julkistaa arvionsa.

Joka tapauksessa vauhti ylittää maagisen 2,25 prosentin rajan jonka paremmalla puolella Yhdysvaltain talouden kasvun uskotaan ruokkivan inflaatiota. Jotkut uskovat keskuspankin nostavan lyhyitä korkoja maaliskuussa, toisten analyytikkojen mukaan nykyinen kasvu on tilapäistä ja edessä on korkojen lasku.

Nykyisellään Yhdysvaltain inflaatio on lähes alimmillaan 30 vuoteen ja työttömyys seitsemään vuoteen. Nykyistä talouden jatkuvaa kasvukautta on kestänyt pian kuusi vuotta.
(MTV3/Huomenta Suomi)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.