Mainos

Yhdysvaltain tuhoalueella pelätään tautiepidemiaa

Taudit ovat vaatineet ensimmäiset kuolonuhrit hirmumyrsky Katrinan tuhoalueella. Texasissa ja Mississippissä ainakin viiden ihmisen kerrotaan kuolleen tulvavedestä saamiinsa bakteereihin.

Yli puolet New Orleansista tulvii edelleen. Vesi on saastunutta, ja siinä mätänee ruumiita. Kaupungin kuivuessa näky on entistäkin lohduttomampi, kun kuolleiden määrä alkaa selvitä. Siltikään kaikki eivät suostu lähtemään hurrikaanin höykyttämistä kodeistaan.

- Teemme kaiken tarvittavan, että kaupunki saataisiin turvalliseksi. Nämä ihmiset eivät ymmärrä asettavansa itsensä vaaraan, huomautti poliisi P. Edwin Compass.

Poliisit yrittävät pakottaa vastaan hangoittelevia evakkoon. Noin 10 000 asukasta kieltäytyy jättämästä kaupunkiaan, vaikka heidän turvallisuutensa on uhattuna. Ainakin viisi ihmistä on kuollut tulvavedestä saamaansa bakteeriin Texasissa ja Mississippissä.

Yksi vasten tahtoaan pelastetuista oli Martha Smith-Aquillard. Hän oli loukannut jalkansa ruosteiseen naulaan ja tarvitsi jäykkäkouristusrokotetta. Nainen ei olisi halunnut nousta helikopteriin.

- He kohtelivat minua kaltoin eivätkä välittäneet siitä, mitä sanoin. En ole ollut koskaan helikopterissa tai edes lentokoneessa. Olen 72-vuotias, enkä aio aloittaa nyt, hän ärähti.

Pormestari Ray Nagin antoi poliisille eilen valtuudet tyhjentää kaupunki vaikka väkisin. Nagin varoitti uudesta kansallisesta sokista, kun tuhojen laajuus paljastuu pumppaustyön edistyessä.

- Se tulee olemaan hirveää ja herättää jälleen koko kansakunnan, hän arvioi televisiossa.

Lasku paisunee yli 150 miljardiin

Naginin mukaan vesi peittää edelleen kuutisenkymmentä prosenttia New Orleansista. Vesi on laskenut paikoin noin 30 senttiin. Asukkaat joutuvat kuitenkin odottamaan kotiinpaluuta vielä kuukausia, koska pumpattavaa on niin valtavasti.

Kuolonuhrien määrän odotetaan nousevan tuhansiin tai noin 10 000:een, kuten muun muassa Nagin on arvioinut. Ruumisryhmät tekevät koko ajan kauheammaksi käyvää keräys- ja laskentatyötä tuhoalueella.

Samaan aikaan presidentti George W. Bushin ja hallituksen arvostelu kiihtyy sekä demokraattien että republikaanien leireissä. Esimerkiksi republikaanisenaattori Susan Collins moitti hallituksen toimia "murheellisen riittämättömiksi". Collins johtaa senaatin kriisiselvitystä, jollaisia on tulossa todennäköisesti useita.

Demokraatit ovat korostaneet, etteivät presidentti tai hallitus voi osallistua tutkimusten tekemiseen vaan ne on laadittava riippumattomasti. Bushin mukaan raportoinnin aika ei ole kuitenkaan vielä vaan ensiksi pitää keskittyä ihmisten auttamiseen.

Senaatti saa pian eteensä uuden, 40-50 miljardin dollarin eli 32-40 miljardin euron lisärahoituspyynnön. Kongressi hyväksyi viime viikolla 10,5 miljardin dollarin hätäapupaketin. Pelastustöiden ja jälleenrakennuksen kustannusten uskotaan nousevan 150-200 miljardiin dollariin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 07.09.2005)

Katso myös:

(Seitsemän uutiset 07.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.