Mainos

Yhdysvaltain terrorilaki sai jatkoajan

Laki antaa liittovaltion poliisille FBI:lle aiempaa vapaammat kädet terroristiepäilyjen tarkkailussa.

Presidentti George Bush on allekirjoittanut lain, joka sallii kiistellyille terrorismin vastaisille toimille viiden viikon jatkoajan. Lainsäädäntö on voimassa helmikuun alkuun asti, kun alun perin sen olisi pitänyt umpeutua vuodenvaihteessa.

Samalla Bush hyväksyi myös toisen lain, joka kieltää vankien julman ja epäinhimillisen kohtelun. Yhdysvallat on joutunut kovan arvostelun kohteeksi muun muassa Abu Ghraibin vankilassa Irakissa paljastuneista kidutuksista.

Terrorismin vastainen Patriot Act -laki säädettiin syksyn 2001 terrori-iskujen jälkeen. Laki antaa liittovaltion poliisille FBI:lle aiempaa vapaammat kädet terroristiepäilyjen tarkkailussa. FBI:lla on valtuudet salakuunnella epäiltyjen puheluja sekä tarkkailla heidän sähköpostiliikennettään ja luottotietojaan. Etenkin FBI:n tekemät kotietsinnät ja pidätykset ovat huolestuttaneet monia.

Nyt hyväksytty jatkoaika oli Bushille pettymys, sillä hän tavoitteli laille määrittelemätöntä voimassaoloaikaa. Senaatti olisi ollut valmis hyväksymään laille puolen vuoden jatkoajan, mutta taipui lopulta edustajainhuoneen tahtoon sallia sen jatkamisen vain reilulla kuukaudella.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.