Mainos

Yhdysvaltain terästullit voimaan - EU valmis vastatoimiin

Euroopan unioni valmistautui ottamaan käyttöön vastatoimet, kun Yhdysvaltain kolmeksi vuodeksi asettamat terästullit astuivat voimaan tänään. EU:n komissio vahvistaa suojatoimensa lähipäivänä, mutta ei paljastanut vielä yksityiskohtia. EU-lähteiden mukaan kyseessä olisi jonkinasteinen tuonnin rajoittaminen, joka perustuisi EU:n teräsviennin määrään. Unioni haluaa varmistaa, että Yhdysvaltain markkinoiden ulkopuolelle jäävä teräs ei virtaa Eurooppaan.

Vastatoimien on kaavailtu kestävän aluksi puoli vuotta, mahdollisesti kahdessa kolmen kuukauden jaksossa. Tänään EU sai kiistassa odotetusti rinnalleen Etelä-Korean ja Japanin, jotka ovat myös tyytymättömiä presidentti George Bushin tämän kuun alussa vahvistamiin toimiin. Yhdysvallat asetti tuontiteräkselle suurimmillaan 30 prosentin tullin.

Myös Kiina on tyytymätön Yhdysvaltain päätökseen ottaa käyttöön terästullit. Kiinan kauppaedustajat matkustavat neuvottelemaan asiasta Yhdysvaltoihin. Tapaaminen pidetään Washingtonissa mahdollisesti jo tällä viikolla.

Yhdysvallat vahvisti tänään, että tullit tulevat voimaan suunnitellusti. Oli kuitenkin epäselvää, sovellettiinko tulleja heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Päätöksen on arvioitu pysäyttävän jopa 20 miljoonan terästonnin viennin Yhdysvaltoihin. Eniten ratkaisusta kärsii EU:n tuottajat. Japanin osuus Yhdysvaltoihin viedystä teräksestä oli viime vuonna vajaat 7 prosenttia. Etelä-Korea vei hieman enemmän ja on laskenut, että yli puolet 2 miljoonan tonnin viennistä kärsii Yhdysvaltain toimista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.