Mainos

Yhdysvaltain talouskasvu aneemisella tasolla

Yhdysvaltain talouskasvu jäi toisella vuosineljänneksellä odotettua pienemmäksi. Maan kauppaministeriön tilastojen mukaan kokonaistuotanto kasvoi vain 0,7 prosenttia, mikä on hitainta vauhtia kahdeksaan vuoteen. Ekonomistit olivat ennakkoon odottaneen 0,9 prosentin kasvulukua. Odotushaarukka oli tosin suhteellisen laaja, sillä pessimistisimmät ennusteet povasivat kokonaistuotannon näyttävän miinusmerkkistä kehitystä.

Heikkoja kasvulukuja selittää se, että yritykset supistivat investointejaan jopa 13,6 prosenttia. Viimeksi amerikkalaisyritysten investoinnit romahtivat yhtä raskaasti lamavuonna 1982.

Kasvulukemiin Yhdysvaltain talous ylsi yhä kuluttajien avulla, sillä yksityisen kulutuksen harteilla on yli 60 prosenttia liittovaltion bruttokansantuotteesta. Kulutuksen kasvu pysyi siedettävällä 2,1 prosentin tasolla, vaikka lukema on alhaisin neljään vuoteen.

Vienti heikkeni kuitenkin selvästi huhti-kesäkuussa. Se supistui peräti 9,9 prosenttia, kun alkuvuonna vienti otti takapakkia vain 1,2 prosentin verran. Tuonti aleni 6,7 prosentin verran, kun tammi-maaliskuussa vastaava lukema oli -5,0 prosenttia.

Ei inflaatiopainetta

Inflaatiokehitys taittui toisella vuosineljänneksellä. BKT:n kasvuun sidottu kuluttajahintaindeksi kohosi huhti-kesäkuussa vain 1,7 prosenttia. Vielä tammi-maaliskuussa kuluttajahinnat kallistuivat 3,2 prosentilla. Vuosineljänneksittäin vertailtuna inflaatiotaso oli liittovaltiossa yhtä alhainen viimeksi vuonna 1999.

Inflaatiolukujen pysyessä edelleen matalina Yhdysvaltain keskuspankilla Fedillä vaikuttaisi olevan yhä varaa elpymistä tukeviin korkoleikkauksiin. Keskuspankki on kuluvan vuoden aikana leikannut keskeistä ohjauskorkoa jo kuusi kertaa, mutta ekonomistit ovat viime aikoina odottaneet leikkauspolitiikan jatkuvan.

(STT-AP-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.