Mainos

Yhdysvaltain talous kääntyi laskuun

Yhdysvaltojen talouden kasvu kääntyi syyskuussa päättyneellä neljänneksellä odotetusti laskuun. Vaikka kokonaistuotannon lasku oli suurin sitten vuoden 1991 ensimmäisen neljänneksen, se jäi 0,4 prosentin pudotuksella ennakko-odotuksia selvästi vähäisemmäksi.

Kauppaministeriö julkisti ennakkotiedot heinä-syyskuulta tänään.

Vertailu tehdään edelliseen neljännekseen. Talouslukuja painoi alaspäin erityisesti yksityisen kulutuksen lasku. Kokonaistuotannon laskua osattiin odottaa, sillä Yhdysvallat on kärsinyt pahoin New Yorkiin ja Washingtoniin tehdyistä terrori-iskuista.

Monet ekonomistit muistuttivat kuitenkin, että merkkejä talouden kääntymisestä oli nähtävissä jo ennen iskuja. Osa piti mahdollisena, että miinukselle olisi menty ilman terrori-iskujakin.

Yhdysvaltojen kokonaistuotannon laskun odotettua pienempi pudotus oli myönteinen yllätys monille. Esimerkiksi EU:n talouskomissaari Pedro Solbes muistutti Brysselissä tietojen olevan hyväksi kaikille.

-Mikä on positiivista Yhdysvalloille, on positiivista meille kaikille, hän sanoi.

Solbesin mukaan on kuitenkin vielä ennenaikaista arvioida, miten talous kehittyy jatkossa, koska 11:nnen syyskuuta tapahtumat ovat vielä niin lähellä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat ekonomistit olivat ennakoineet, että Yhdysvaltain kokonaistuotanto laskee noin 1 prosentin edellisestä neljänneksestä. Kesäkuussa päättyneellä neljänneksellä maan talous oli vielä 0,3 prosentin nousussa.

Osa ekonomisteista katsoo uusimpien lukujen olevan merkki siitä, että Yhdysvaltojen historian pisin nousukausi on päättymässä. Perinteisen näkemyksen mukaan talouden katsotaan siirtyneen taantumaan, kun kokonaistuotanto supistuu kahtena neljänneksenä peräkkäin.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.