Mainos

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs: "Venäjä on käännekohdassa"

Yhdysvaltain uusi Suomen-suurlähettiläs Eric Edelman arvioi, että tilanne Venäjällä on äärimmäisen vaikea ja sen selvittäminen ratkaisevaa Venäjän tulevalle kurssille.

Venäjän asioihin erikoistunut Edelman jätti akkreditointikirjeensä presidentti Martti Ahtisaarelle viime viikolla ja seuraa nyt Venäjän tapahtumia lähes aitiopaikalta. Suomen ja Yhdysvaltain suhteita hän pitää erinomaisina ja näkee mahdollisuuksia niiden kehittämiseen jatkossakin.

-Venäjällä on edessään tärkeä käännekohta, jonka selvittäminen ratkaisee pitkälti sen, millainen Venäjä on tulevaisuudessa. Käynnissä on selvästi valtataistelu, ja olisi äärimmäisen vaikea ennustaa, mitä tulee tapahtumaan, Edelman sanoi perjantaina STT:lle antamassaan haastattelussa. Edelman on työskennellyt aiemmin Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystössä ja käyttänyt suuren osan urastaan erikoistumalla Neuvostoliiton ja Venäjän asioihin. Hän pitää myös nykyisin tiivistä yhteyttä Yhdysvaltain lähetystöön Moskovassa.

-Minusta on tärkeää huomata, että tällä kertaa koko valtataistelu on käyty perustuslain puitteissa. Tämä ei ole historiallisesti ajatellen pikkuseikka. Vaikka Neuvostoliiton aikanakin oli olemassa perustuslaki, sitä ei noudatettu, Edelman totesi.

Talouden kelloa vaikea kääntää

Juuri perustuslakiin pitäytyminen kertoo Edelmanin mukaan jotain siitä, kuinka pitkälle Venäjällä on tultu.
-Monessa suhteessa Venäjä on muuttunut paljon paremmaksi. Usein vain kiinnitetään huomio negatiiviseen. Sen kuva ei kuitenkaan ole kokomusta tai kokovalkoinen vaan hyvin harmaa, hän sanoi. Suurlähettilään mielestä talousuudistusten kelloa ei Venäjällä enää voi kääntää taaksepäin, koska vanhaa komentotaloutta pönkittäneet mekanismit on romutettu niin perusteellisesti. Hän pitää lisäksi yhtenä 20:nnen vuosisadan opetuksena sitä, ettei komentotaloudella saavuteta samanlaista elintasoa kuin markkinataloudella.
-Kapitalismi ei kuitenkaan ole kaikkialla samanlaista, vaan jokainen maa on oma lukunsa. Myös Venäjän on löydettävä oma tiensä, hän sanoi.

Suomen-suhteet kunnossa

Yhdysvaltain ja Suomen suhteita Edelman pitää "erinomaisina". Hyvien valtiosuhteiden lisäksi hän sanoo panneensa merkille, että presidentit Bill Clinton ja Martti Ahtisaari tulevat hyvin toimeen keskenään. Pääministeri Paavo Lipponen taas näyttää hänen mukaansa kehittäneen hyvät suhteet varapresidentti Al Goreen.

-Kylmän sodan aikana suhteitamme hallitsi Neuvostoliitto ja sen asema Euroopassa. Nyt meillä on mahdollisuus ylittää tämä kysymys, ja on olemassa laaja kirjo asioita, joissa suhteitamme voi syventää. Tämä on myös minun henkilökohtainen tavoitteeni, hän sanoi. Edelmanin mukaan Suomi on osoittanut erinomaista kyvykkyyttä EU-jäsenyytensä aikana. Yhdysvallat seuraa tarkkaan, mitä EU:ssa tapahtuu, ja Suomen puheenjohtajakaudella amerikkalaisten aktiivisuus Suomessa lisääntyy.

-Keskustelut ovat jo käynnissä siitä, millaista yhteistyötä silloin voidaan parhaiten tehdä, Edelman sanoi. Suurin muutos Suomen ja Yhdysvaltain suhteissa Suomen EU-jäsenyyden myötä on Edelmanin mukaan tapahtunut kauppakysymyksissä, joissa on siirrytty kahdenvälisyydestä kohti eurooppalaista ulottuvuutta. -Kauppaa käsitellään yleensä osana Yhdysvaltain ja EU:n suhteita. Meille Suomen jäsenyys on etu, koska Suomi yleensä katselee kauppakysymyksiä jotakuinkin samalla tavalla kuin Yhdysvallat eli kannattaa kaupan vapauden ja avoimuuden lisäämistä, hän totesi.
(STT-PASI ANDERSSON)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.