Yhdysvaltain senaatti hyväksyi uuden terrorilain

George W. Bushin vahvasti lobbaama terrorismilaki meni läpi senaatissa äänin 65-34.

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt presidentti George W. Bushin ajaman, terroristiepäiltyjen kohtelua koskevan lain.

Lakiehdotus meni läpi senaatissa äänin 65-34. Laista äänestettiin yöllä Suomen aikaa. Kongressin edustajainhuone hyväksyi lain jo keskiviikkona.

Uudessa laissa kielletään erikseen vakavat Geneven sopimuksen rikkomukset, kuten kidutus. Laki kuitenkin antaa Yhdysvaltain presidentille vallan tulkita Geneven sopimuksen noudattamista.

Bush sanoi pian äänestyksen jälkeen senaatin antaneen selvän viestin terroristeille siitä, että kaikki mahdollinen tehdään vihollisten taltuttamiseksi ja Yhdysvaltoihin suuntautuvien iskujen estämiseksi. Bushin odotetaan allekirjoittavan lain piakkoin.

Laki asettaa normit epäiltyjen kuulustelulle, mutta niin monimutkaisin määritelmin, että ihmisoikeusryhmien mukaan myös kovat, kidutusta lähellä olevat kuulustelutaktiikat voivat olla mahdollisia. Lain myötä perustetaan sotatuomioistumia, jotka voivat osin käyttää myös pakottamalla saatua todistusaineistoa.

YK:n ihmisoikeustutkija Manfred Nowak arvosteli lakia sanoen, että se voi viedä epäillyiltä mahdollisuuden oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin riippumattomissa tuomioistuimissa. Nowak oli huolissaan myös kovista kuulustelumenetelmistä.

Lain arvostelijoiden mielestä laki loukkaa ihmisoikeuksia ja Yhdysvaltain perustuslakia. Esimerkiksi YK:n ihmisoikeuskomissio on arvostellut lakia Geneven sopimuksen vastaiseksi.

Yksi uuden lain päämääristä oli saada Guantanamoon hiljattain viedyt 14 al-Qaidan terroristiepäiltyä pikaisesti sotatuomioistuimen eteen. Yhdysvaltain korkein oikeus katsoi kesällä antamassaan päätöksessä, ettei Guantanamoon jo perustettu tuomioistuin sovellu tähän.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat