Yhdysvaltain puolustusministeri eroaa

Donald Rumsfeldin seuraajaksi on nousemassa tiedustelupalvelu CIA:n entinen johtaja Robert Gates. Presidentti George Bush pitää republikaanien kongressivaalitappion syynä Yhdysvaltain Irakin-politiikkaa.

Yhdysvaltain presidentti George Bush on vahvistanut, että maan puolustusministeri Donald Rumsfeld eroaa tehtävästään.

- Käytyämme vakavia keskusteluja ministeri Rumsfeld ja minä sovimme, että Pentagoniin on aika saada uusi johtaja, presidentti totesi.

Bush kertoi tarjonneensa puolustusministerin tehtäviä tiedustelupalvelu CIA:n entiselle johtajalle Robert Gatesille.

- Gates tuo virkaan tuoretta perspektiiviä ja hyviä johtajaominaisuuksia. Hän on vakaa johtaja, joka pystyy tekemään tarvittavat muutokset lähestymistapaamme, jotta voimme vastata nykyisiin haasteisiin, Bush vakuutti.

- Jos senaatti vahvistaa nimityksen, Bob tulee tuomaan mukanaan yli 25 vuoden kokemuksensa kansallisesta turvallisuudesta. Hän on palvellut kuutta presidenttiä ja noussut ruohonjuuritasolta CIA:n johtajaksi, presidentti jatkoi.

Bush kuitenkin toisti jälleen, kuten useasti aikaisemminkin, etteivät amerikkalaisjoukot lähde Irakista ennen kuin tehtävä on saatu päätökseen:

- Se on kova taistelu, mutta me tulemme voittamaan sen taistelun.

Kuusi vuotta puolustusministerinä toimineen Rumsfeldin eroa osattiin odottaa republikaanien kärsittyä tappion kongressin välivaaleissa. Hänen eroaan vaati muun muassa edustajainhuoneen uusi puhemies, demokraattijohtaja Nancy Pelosi.

Bush otti vastuun häviöstä

Yhdysvaltain presidentti George Bush on ottanut selkeästi vastuun republikaanien tappiosta kongressin välivaaleissa.

Bushin mukaan vaalitulos heijasteli amerikkalaisten tyytymättömyyttä siihen, etteivät olot Irakissa ole rauhoittuneet. Bush kiteytti epäonnistumisen toteamalla, ettei Yhdysvaltain Irakin-politiikka selvästikään ole toiminut "riittävän hyvin eikä riittävän nopeasti".

- Olen ilmeisen tyytymätön vaalin tulokseen, Bush sanoi Valkoisessa talossa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

- Ja republikaanisen puolueen johtajana minulle kuuluu suuri osa vastuusta.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat