Mainos

Yhdysvaltain puoluekokouksista vauhtia vaalitaistoon

Yhdysvalloissa puoluekokoukset aloittavat loppukirin taistelussa Valkoisen talon isännyydestä. Maan presidentinvaalit järjestetään marraskuun alussa.

Ensin tapaavat republikaanit, joiden kokous pidetään alkavalla viikolla Tampan kaupungissa Floridassa. Demokraatit ovat vuorossa seuraavalla viikolla Charlottessa Pohjois-Carolinassa.

Republikaanit ovat kokouksessaan huomattavasti tiukemman paikan edessä kuin demokraatit. Republikaanien Mitt Romneyn taakka on puoluetta hajalle repinyt esivaalikampanja ja hänen mahdollisuuksiaan yhä epäilevä puolue. Hänet julistetaan kokouksessa puolueen viralliseksi ehdokkaaksi.

Kokouksen ei odotetakaan sytyttävän puolueen jäsenten ehdotonta palvontaa ehdokastaan kohtaan. Päätavoite on se, että kaikki äänestävät yksissä tuumin demokraattien Barack Obamaa vastaan.

Demokraattien puolella luotetaan jälleen Clintoneihin. Entinen presidentti Bill Clinton pitää yhden kokouksen tärkeimmistä puheista. Hän esittelee Barack Obaman ja asettaa hänet virallisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi.

-Clintonin mukanaolo antaa demokraateille mahdollisuuden korostaa yhtenäisyyttään tavalla, joka on mahdotonta Mitt Romneylle, todettiin yhdysvaltalaisessa Huffington Post -lehdessä.

Demokraatit häiriköivät

Kukaan republikaaneista ei halua missään tapauksessa tuoda puolueen entistä presidenttiä George W. Bushia puhujalavalle eikä edes kokoukseen. Myöskään äärikonservatiivisen teekutsuliikkeen keulahahmo Sarah Palin ei ole paikalla.

Puhujalistalla ovat muiden muassa edellisen vaalin ehdokas John McCain ja entinen ulkoministeri Condoleezza Rice. Kokouksessa puolueväelle yritetään tehdä myös tutuksi Romneyn aisapari Paul Ryan.

Romneyn Ann -vaimolle ja perheen viidelle lapselle on myös varattu näyttävä osa kokouksessa. Heidän avullaan yritetään maalata kuvaa rakastavasta perheenisästä ja työteliäästä miehestä - ja samalla hälventää mielikuvia kovapintaisesta miljonääriyrittäjästä.

Republikaanien kokouksen aikana demokraatit tekevät kaikkensa kääntääkseen huomion muualle. Presidentti Obamalla, hänen Michelle-vaimollaan sekä varapresidentti Joe Bidenilla on useita näkyviä esiintymisiä kilpailevan puolueen kokousviikolla.

Demokraattien oma kokous pidetään viikko republikaanien juhlan jälkeen, ja varsinaiset vaalit ovat tasan kaksi kuukautta demokraattien kokouksen jälkeen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.