Mainos

Yhdysvaltain presidentinvaalit hiertävät kansalaisten oikeustajua

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat herättäneet kysymyksen vaalitavan toimivuudesta. Jos republikaanien George W. Bush voittaa Floridan äänet, hänestä tulee presidentti vaikka jo nyt on varmistunut, että demokraattiehdokas Al Gore on saanut noin prosentin enemmän koko maan äänisaaliista. Analyytikot ja politiikantuntijat ympäri maailman ovat jo julistaneet vaalit demokratian farssiksi.

Amerikkalaiset ovat seuranneet hämmentyneinä presidentinvaalin saamia käänteitä. Monen oikeustajuun ei mahdu, että presidentiksi saattaa nousta henkilö, joka saa vähemmän ääniä kuin vastaehdokkaansa.

Asiantuntijat Suomessa ja ympäri maailmaa ovatkin ryhtyneet keskustelemaan Yhdysvaltain vaalijärjestelmän toimivuudesta. Sitä on haukuttu vanhanaikaiseksi, pikaista uudistusta kaipaavaksi. Järjestelmän ongelma on se, että pienikin äänimäärä saattaa keikauttaa tuloksen täysin toisenlaiseksi. Jos Bush voittaa Floridassa, kyseessä on historiallisestikin ainutlaatuinen ilmiö.

Maan pienet puolueet ovat jo pitkään taistelleet suhteellisen vaalitavan puolesta. Se takaisi äänten tasaisemman jakautumisen eri puolueiden välille. Politiikan tutkijan mukaan järjestelmän muuttaminen on kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä ja vaikeaa.

Tutkijat ovat löytäneet vaalifarssista myös positiivisen puolen. Kun pari tuhatta ääntä ratkaisee suurvallan uuden presidentin nimen, todistaa se eittämättä siitä, että kansalaisten äänillä todella on väliä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.