Mainos

Yhdysvaltain presidentinvaaleista tulossa miljardikisa

Arvioiden mukaan Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat maksavat kampanjoistaan yhteensä yli miljardi euroa. Demokraattiehdokkaiden kassat ovat täyttyneet rebublikaanien rahakirstuja nopeammin.

Ensi vuoden presidentinvaaleista Yhdysvalloissa on hyvää vauhtia tulossa kaikkien aikojen kalleimmat.

Asiantuntijat arvelevat, että ehdokkaat syytävät vaalikamppailun kuluessa kampanjoihinsa yhteensä yli miljardi dollaria. Edellisten vaalien kokonaispotti ylsi noin 880 miljoonaan dollariin. Huikeat luvut ovat antaneet lisäpontta kritiikille, jonka mukaan raha ratkaisee liiaksi poliittisia valintoja.

Poikkeuksellista vaalikassojen keruussa on tällä kertaa ollut se, että demokraattikandidaattien kirstut ovat täyttyneet huomattavasti republikaanien laareja nopeammin. Huhti-kesäkuussa omaa kassaansa kartuttivat eniten demokraattien Barack Obama (32,5 miljoonaa dollaria) ja Hillary Clinton (27 miljoonaa).

Republikaanien saldo samalla jaksolla oli heihin nähden heikko. Entinen New Yorkin pormestari Rudy Giuliani haali 17 miljoonan potin ja Massachusettsin ex-kuvernööri Mitt Romney 14 miljoonaa. Ennakkosuosikkeihin aikanaan lukeutunut John McCain alkaa olla pahoissa vaikeuksissa: rahaa kertyi vain kaksi miljoonaa, ja huhujen mukaan jo kymmenet hänen vaalityöntekijänsä ovat saaneet potkut.

Yhteenlaskettuna demokraatit ovat tähän mennessä keränneet kasaan 159 miljoonaa dollaria, republikaanit 96.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.