Yhdysvaltain ohjuspuolustukselle ristiriitainen vastaanotto

Yhdysvaltain ilmoitus uuden ohjuspuolustusjärjestelmän kehittämisestä on herättänyt maailmalla ristiriitaisia tunteita.

Venäjä, Kiina ja myös useat eurooppalaiset maat vastustavat Yhdysvaltain kaavailuja, koska se olisi vastoin Yhdysvaltojen ja Venäjän vuonna -72 solmimaa ohjustentorjuntasopimusta. Presidentti George Bush haluaisi korvata nykyisen sopimuksen uudella.

Ohjus

George Bush perusteli eilistä kohua herättänyttä esitystään sillä, että kylmän sodan aikaiset sopimukset eivät saa estää Yhdysvaltoja rakentamasta omaa ohjustentorjuntajärjestelmää. Uusi puolustusjärjestelmä olisikin rakennettu Bushin kutsumien rosvovaltioiden, kuten Irakin ja Pohjois-Korean ohjushyökkäysten varalta. Asiantuntijan mukaan tämä ei kuitenkaan ole Yhdysvaltojen todellinen motiivi.

-Näillä valtioilla ei juuri nyt ole sellaisia ohjuksia, jotka kantaisivat Yhdysvaltojen mantereelle, tosin yhdysvaltalaisia joukkoja tai liittolaisia eri puolilla maailmaa nämä valtiot kykenevät uhkaamaan. Se mitä varten tätä järjestelmää ollaan nyt rakentamassa, sitä ei ole, sanoo majuri Mika Kerttunen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Tulevaisuus uhkana

Bushille todellinen uhka onkin tulevaisuus. Kehittyvä teknologia mahdollistaa pian myös pienten valtioiden asearsenaalin kehittämisen.

-Tällainen uhka tai tiettyjen maiden kyky uhata Yhdysvaltoja mannerten välisillä ohjuksilla on arvioitu olevan noin 5-10 vuoden päästä ja se on nimenomaan sitä tilannetta varten. Voi kestää hyvinkin 20 vuotta, ennen kuin tämä järjestelmä on käyttövalmis, Kerttunen jatkaa.

Voimakkaimmin uutta puolustusjärjestelmää ovat vastustaneet Kiina ja Venäjä. Niiden mukaan se loukkaa nykyistä sopimusta ja saattaa johtaa maiden väliseen asevarustelukilpaan. Venäjä sanoi kuitenkin olevansa valmis neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa uusista puolustusrakenteista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat