Mainos

Yhdysvaltain liikalihavuusongelma on myös turvallisuusongelma

Liikalihavuus on Yhdysvaltojen suurin terveysongelma. Lasten ylipaino on erityisen suuri huolenaihe, sillä jo kolmannes amerikkalaislapsista on vakavasti lihavia.

Lasten terveellisten elintapojen edistäminen on etusijalla yrityksissä saada amerikkalaiset parantamaan ruokailu- ja liikuntatottumuksiaan. Nykymenon on laskettu johtavan siihen, että vuonna 2030 jo puolet amerikkalaisista on ylilihavia. Se tarkoittaa monien sairauksien määrän nousua niin, että terveydenhuoltokulut nousevat moninkertaisiksi.

Lasten ja nuorten liikalihavuuden pelätään myös johtavan turvallisuuspoliittiseen ongelmaan. Armeijakelpoisten määrä vähenee kun suuri osa nuorista on huonokuntoisia ja suuresti ylipainoisia.

Presidentin puoliso Michelle Obama on ottanut lasten ja nuorten kunnon nostamisen tärkeimmäksi tehtäväkseen. Hän on kampanjoinut aktiivisesti kouluissa ja kansalaisjärjestöissä asian puolesta. Michelle Obaman Let’s Move –ohjelma jakaa ravintotietoa ja yrittää edistää liikuntaa.

Amerikkalaislapset viedään autolla kouluun, liikuntatunnit on vähennetty minimiin ja välitunteja ei usein ole lainkaan. Arkiliikuntaa on siis hyvin vähän. Liikunnan puutteen lisäksi lapsia lihottaa vääränlainen ruokavalio.

Runsaskalorinen ja rasvainen pikaruoka on Yhdysvalloissa helpoin ja usein myös halvin tapa ruokkia perhe. Monilla köyhillä asuinalueilla ei edes ole sellaisia ruokakauppoja, joissa myytäisiin tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

Silloinkin kun niitä on saatavilla niin yhden appelsiinin tai omenan hinta on yleensä sama kuin pikaruokahampurilaisen.

Yhdysvalloissa ei ole aina helppo tavoittaa yksittäisiä ihmisiä terveysvalistuksella, ja niinpä täällä yritetäänkin vaikuttaa ruuan valmistajiin ja myyjiin. Täällä on jo voimassa laki, joka määrää pikaruokaravintolat kertomaan aterioiden kalorimäärät.

Muutama iso kauppaketju on lähtenyt täysillä mukaan taistelemaan liikalihavuutta vastaan mm. niin, että hedelmien ja vihannesten näkyvyyttä on lisätty epäterveellisempien jälkiruokien lähellä. Iso apteekkitavaraketju on ruvennut myymään tuoreita hedelmiä ja vihanneksia juuri sellaisilla asuinalueilla, jossa terveystiedossa on toivomisen varaa.

Lihavuus jakautuu hyvin epätasaisesti Yhdysvalloissa. Coloradon osavaltiossa sitä on vähiten, koska siellä suuri osa väestöstä on aktiivisia ulkoilmaihmisiä, mutta suuri merkitys on myös sillä, että koulutustaso on siellä korkea.

Lihavimpia ihmisiä on Länsi-Virginian ja Mississipin osavaltioissa, joissa väestö on köyhää ja huonosti koulutettua.

Etnisyys vaikuttaa tässä myös. Mustien ja hispanojen keskuudessa lihavuus on yleisempää kuin valkoisen väestön keskuudessa. Lapsista ylilihavuus on suurin ongelma hispanopoikien keskuudessa.

(MTV3 – Merja Laakso)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.