Mainos

Yhdysvaltain lähetystö aloitti sormenjälkien keräämisen

Sormenjäljet tallennetaan vain uusien viisumien hakijoilta. Suomalaiset turistit eivät tarvitse viisumia alle kolmen kuukauden matkaa varten.

Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö on aloittanut viisuminhakijoiden sormenjälkien keräämisen. Sormenjäljet tallennetaan sähköiseen muotoon kaikilta viisuminhakijoilta lukuun ottamatta alle 14-vuotiaita lapsia ja yli 79-vuotiaita.

Suomalaiset turistit eivät tarvitse viisumia alle kolmen kuukauden matkaa varten. Sen sijaan Yhdysvaltoihin töihin tai opiskelemaan menevät joutuvat hankkimaan viisumin ja antamaan sormenjälkensä.

Itse operaatio on nopea ja koruton. Viisuminhakija laittaa vuoron perään oikean ja vasemman kätensä etusormen lukijalaitteen punaisen valosilmän päälle. Muutaman sekunnin päästä sormenjälki ilmestyy jättikokoisena virkailijan päätteelle ja siirtyy edelleen viranomaisten rekistereihin.

Yhdysvaltoihin saapuvan henkilön sormenjälkeä voidaan tämän jälkeen verrata rekisterissä olevaan sormenjälkeen.

Sormenjäljet skannataan vain uusien viisumien hakijoilta. Vanhat viisumit pysyvät voimassa annettuun päivämäärään saakka. Viime vuonna Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö käsitteli viitisentuhatta viisumihakemusta.

Vaikka suomalainen turisti ei yleensä viisumia tarvitsekaan, jokaisen Yhdysvaltoihin saapuvan on pian varauduttava siihen, että häneltä otetaan sormenjäljet ja hänet valokuvataan.

- Tämä tapahtuu kaikilla Yhdysvaltain lentokentillä. Järjestelmän on tarkoitus olla valmiina 30. syyskuuta mennessä, kertoo konsuli Edward Birsner.

Sormenjälkiä kerätään jo yli 120 Yhdysvaltain konsulaatissa ja suurlähetystössä ympäri maailman.

Yhdysvaltain käyttöönottamat tiukennetut määräykset juontuvat syyskuun 11. päivän terrori-iskuista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.