Mainos

Yhdysvaltain kongressivaalit menivät käsikirjoituksen mukaan

Yhdysvaltain kongressivaalit menivät republikaanien käsikirjoituksen mukaan. Republikaanit ottivat ennusteiden mukaisesti edustajainhuoneen lisäksi senaatin haltuunsa ja se tietää tukalaa kahta vuotta presidentti Barack Obamalle ja demokraateille.

– En tule pettämään teitä, sanoi vasta valittu republikaanien senaattori Mitch McConnell kannattajilleen.

– Vien Amerikan aivan toiseen suuntaan, hän lisää.

Toista suuntaa amerikkalaiset nyt etsivätkin. Yhdysvaltain välivaaleissa äänestetään pitkälti istuvan presidentin kannatuksesta ja Barack Obaman kannatus on heikko. Amerikkalaisista vain noin 40 prosenttia kannattaa Obamaa, vaikka hän on auttanut Yhdysvaltojen talouskasvua ja vähentänyt työttömyyttä.

Amerikkalaiset eivät näe kehitystä vielä omissa lompakoissaan tai paremmissa työsopimuksissa ja ihmiset kaipasivat muutosta.

Mielipidekyselyjen mukaan amerikkalaiset pitävät republikaaneja parempana talousosaajina kuin demokraatteja, joihin luotetaan puolestaan sosiaalikysymyksissä.

Mikä muuttuu?

Republikaanit tarvitsivat vain kuusi paikkaa senaatin enemmistöön. Vaikka mielipidekyselyt povasivat republikaaneille kongressin kumpaakin kamaria, demokraatit eivät voi olla tulokseen kuin pettyneitä.

Heidän on syytä ollakin allapäin, sillä republikaanien enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa hankaloittaa demokraattien työskentelyä Washingtonissa. Myös Barack Obaman viimeisestä kahdesta vuodesta odotetaan tuskaisaa, sillä republikaanit ovat kaataneet hänen lakiesityksiään jo ennen senaatin enemmistöä.

Washingtonin pelätään muuttuvan vielä pahemmaksi poliittiseksi bumerangiksi, jossa ei saada aikaan kunnon lainsäädäntötyötä.

Silmissä jo presidentinvaalit

Ainoa toivo näiden vaalien jälkeiselle paremmalle keskushallinnolle ja Washingtonin toimivuudelle roikkuu seuraavissa presidentinvaaleissa. Kahden vuoden päästä järjestettävät vaalit ovat jo kummankin puolueen näköpiirissä ja kampanjoinnin odotetaan alkavan heti ensi vuoden alussa.

Kampanjoinnista odotetaan pisintä ja jälleen kalleinta Yhdysvaltojen historiassa.

Vaikka republikaanit ottivat kummatkin kamarit haltuunsa, tuskin puolue halua näyttäytyä pelkästään kaikkea Obaman ja demokraattien aikeita jarruttavana puolueena. Demokraattien menettäessä suosiotaan, on heidänkin oltava valmiita yhteistyöhön.

Nyt Yhdysvalloissa alkaa jännitys ketkä kaikki asettuvat ehdolle. Demokraattien ehdokkaaksi odotetaan virallisesti ilmoittautuvan entinen ulkoministeri Hillary Clinton.

Republikaanien yksi mielenkiintoinen presidenttiehdokas voi myös myös presidenttisuvusta: entisen presidentin George W. Bushin veli, Jeb Bush.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.