Mainos

Yhdysvaltain kongressi valmistautuu Bushin vetoon

Vetäytyminen Irakista alkaisi lain mukaan lokakuussa. Taistelujoukkojen pitäisi olla poissa Irakista keväällä. Bush on vannonut käyttävänsä veto-oikeuttaan lakiin.

Yhdysvaltain kongressi lähettää presidentti George W. Bushin pöydälle ensi viikon alussa lain, jossa määrätään aikaraja amerikkalaisten taistelujoukkojen paluulle Irakista.

Lakiesitys meni läpi senaatissa tänään luvuin 51-46. Edustajanhuone hyväksyi omasta puolestaan myöhään keskiviikkona saman lain.

Lain mukaan joukkojen pitäisi aloittaa vetäytyminen Irakista lokakuussa ja taistelujoukkojen pitäisi olla poissa maasta ensi vuoden keväällä.

Samantyyppisestä laista aikatauluineen on äänestetty jo kerran ennenkin, mutta edustajainhuoneen ja senaatin versiot erosivat jonkin verran toisistaan. Sen vuoksi niiden muotoilemasta kompromissista pitää äänestää uudelleen.

Lakipakettiin kuuluu vajaan 92 miljardin euron rahoitusosuus, jolla muun muassa taataan joukkojen rahoitus.

Bush käyttää vetoaan

Bush on vannonut käyttävänsä veto-oikeuttaan lakiin. Hän on samalla syyttänyt demokraatteja siitä, että heidän toimensa vaarantavat joukkojen toiminnan, koska rahoitus on jumissa niin kauan, kuin lakiesityksestä kiistellään

Jos lakiesitys päätyy Bushin pöydälle ensi tiistaina, niin kyseessä on presidentin kuuluisan voitonpuheen nelivuotispäivä. Bush julisti toukokuun ensimmäisenä päivänä 2003, että sota Irakissa on voitettu.

Yhdysvaltojen Irak-joukkojen komentaja kenraali David Petraeus vakuutteli kongressille keskiviikkona, että sitova vetäytymisaikataulu olisi varma kaaoksen aiheuttaja Irakissa. Samaan aikaan varapresidentti Dick Cheney on hyökännyt rajusti senaatin enemmistöjohtaja Harry Reidia vastaan. Hänen mielestään Reid on sanonut, että sota on jo hävitty.

- On kyynistä julistaa sota hävityksi vain siksi, että se tuo poliittista etua, Cheney julisti närkästyneenä. Republikaanit ovat myös sanoneet, että vetäytymispäivä tarkoittaa samaa kuin antautumispäivä.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.