Mainos

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi tiukan budjettisuunnitelman

Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt republikaanien budjettisuunnitelman, jonka mukaan veroja pitää leikata rajusti. Presidentti Bill Clintonin mukaan verotuksen keventäminen suunnitellulla tavalla vahingoittaa valtion sairausvakuutusohjelmaa sekä muita tärkeitä ohjelmia.

Republikaanien hallitsema senaatti asettui eilisessä äänestyksessään tukemaan budjettivuotta 2000 koskevaa suunnitelmaa. Suunnitelmaa tuki 55 senaatin jäsentä ja sitä vastusti 44 senaattoria. Budjetti on suuruudeltaan 1,7 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria (melkein 10 biljoonaa markkaa). Suunnitelman mukaan verotusta kevennettäisiin yhteensä 800 miljardilla dollarilla seuraavan vuosikymmenen aikana.

Senaatti äänesti suunnitelman hyväksymisen puolesta vähän sen jälkeen, kun edustajainhuone oli päättänyt omassa äänestyksessään tukea suunnitelmaa. Republikaaneilla on enemmistö myös edustajainhuoneessa.

Puolustusmenoja lisätään

Budjettisuunnitelma ei ole oikeudellisesti sitova, mutta se luo kehyksen tulevalle politiikalle. Kireässä budjettiesityksessä ehdotetaan, että puolustusmenoja lisätään tulevana budjettivuonna 10 miljardilla dollarilla eli noin 55 miljardilla markalla.

Koulutukseen tulisi esityksen mukaan antaa lisää rahaa 3,3 miljardia dollaria eli reilut 18 miljardia markkaa. Muuten budjetin tulisi pysyä varsin tiukkojen rajojen sisällä, republikaanit vaativat. Heidän mukaansa myös sosiaaliturvan 1,8 biljoonan ylijäämästä tulevien kymmenen vuoden aikana huolehditaan budjettisuunnitelmassa.

Sosiaaliturva heikkenee

-Nyt hyväksytty suunnitelma kielii pikemminkin menetetyistä mahdollisuuksista. Republikaanit epäonnistuvat muun muassa velan vähentämisessä. Lisäksi sosiaaliturvan ja Medicare-sairausvakuutusohjelman laajentaminen on tämän suunnitelman puitteissa mahdotonta, presidentti Bill Clinton arvosteli esitystä.

Republikaanit ovat eri mieltä. Heidän mukaansa verotuksen keventäminen, Yhdysvaltain velkataakan pienentäminen, sosiaaliturvan pelastaminen ja puolustusmenojen lisääminen on suunnitellulla tavalla mahdollista. Demokraattien mielestä ehdotettujen verohelpotusten toteuttaminen johtaa siihen, ettei rahaa riitä iäkkäille ja työkyvyttömille yhdysvaltalaisille tarkoitetun Medicaren parantamiseen. Sosiaaliturvan parantaminen on demokraattien mukaan ylipäänsä mahdotonta suunnitelman puitteissa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.