Yhdysvaltain keskuspankki laski korkoaan odotettua vähemmän

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on puuttunut maan talouskuohuntaan laskemalla ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä 2,25 prosenttiin. Koronlasku oli markkinoiden odotuksia pienempi, sillä markkinatoimijat odottivat yleisesti yhden prosenttiyksikön laskua.

Ohjauskoron laskulla keskuspankki haluaa hillitä maan talouden viime päivinä kiihtynyttä kriisitunnelmaa. Kriisin näkyvin tapahtuma on ollut asuntolainakriisistä kärsineen investointipankki Bear Stearnsin huokeahintainen myynti JP Morgan Chaselle.

New Yorkin pörssien Dow Jones ja Nasdaq -indeksit eivät reagoineet voimakkaasti korkopäätökseen. Ne pysyivät noin kaksi prosenttia aamuisen lähtötasonsa yläpuolella.

Osakekurssit nousivat parilla prosentilla aamulla, kun investointipankit Goldman Sachs ja Lehman Brothers julkistivat odotettua parempia tulostietoja.

Fed on laskenut ohjauskorkoaan voimakkaasti kuluneen puolen vuoden aikana. Vielä viime syyskuussa ohjauskorko oli 5,25 prosentissa. Kuluvan vuoden aikana Fed on laskenut ohjauskorkoaan kahdella prosenttiyksiköllä.

Fed perusteli koronlaskua muun muassa maan talouden aktiivisuuden heikkenemisellä. Myös kansalaisten kulutusinto ja työmarkkinat ovat keskuspankin mukaan heikentyneet.

Markkinoiden odottama kokonaisen prosenttiyksikön koronlasku olisi ollut radikaali päätös, sillä näin rajuun pudotukseen keskuspankki on turvautunut viimeksi vuonna 1982.

Keskuspankin avomarkkinakomitea ei suinkaan ollut yksimielinen koronlaskusta. Komitean kymmenestä jäsenestä kaksi olisi halunnut vähemmän aggressiivista toimenpidettä.

Fed laski myös diskonttokorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä 2,5 prosenttiin.

Seuraavan kerran Fedin avomarkkinakomitea kokoontuu päättämään koroista huhtikuun lopulla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat