Mainos

Yhdysvaltain kasvu hidastuu vain 0,5 prosenttiin

Yhdysvaltain talouskasvu hidastuu Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan selvästi aiemmin arvioitua enemmän. USA:n kokonaistuotanto kasvaa IMF:n tuoreen arvion mukaan tänä vuonna vain 0,5 prosenttia. IMF laski ennustettaan 1,0 prosenttiyksikköä tammikuusta.

Kasvua jarruttavat IMF:n pääekonomistin Simon Johnsonin mukaan USA:n asuntomarkkinoiden supistuminen ja asuntomarkkinakuplan puhkeamista seurannut rahoitusmarkkinoiden kriisi. IMF:n mukaan Yhdysvaltain talous käy tänä vuonna "lievässä taantumassa".

- Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden kuohunta hidastaa kasvua, mutta paradoksaalisesti se myös nostaa öljyn, metallien ja elintarvikkeiden hintoja. Hyödykkeiden kallistuminen synnyttää kovia inflaatiopaineita ja vaikeuttaa raha- ja finanssipolitiikkaa, sanoi Johnson.

Keskeisten hyödykkeiden hinnat nousivat IMF:n hyödykeindeksillä mitattuna vuodessa 44 prosenttia. Monien hyödykkeiden dollarihinnat olivat alkuvuonna ennätyksellisen korkealla. Valuuttarahasto varoittikin katsauksessa hintojen nousun kiihtymisen vaarasta. Inflaatio on tällä hetkellä vakava ongelma kaikkialla maailmassa, arvioi IMF.

Teollisuusmaiden talouskasvun jäähtyminen hidastaa maailmantalouden kasvun tänä vuonna 3,7 prosenttiin eli puoli prosenttiyksikköä aiemmin arvioitua hitaammaksi. Ensi vuonna maailmantalouden kasvu vauhdittuu ennusteen mukaan jonkin verran.

Yhdysvaltain kasvu nollilla

Nousevien talouksien vahva kasvu kestää IMF:n mukaan kriisin hyvin ja jatkuu nopeana, vaikka niiden kasvuvauhti hieman hidastuukin. Ne kestävät myrskyn paremmin kuin teollisuusmaat, vaikka eivät olekaan kriisistä eristyksissä, arvioi valuuttarahasto.

Rahoitusmarkkinoiden kriisi syö erityisesti teollisuusmaiden kasvua. Se pysyy valuuttarahaston mukaan hitaana myös ensi vuonna. Yhdysvaltain talouskasvu jää vain 0,6 prosenttiin, kun IMF vielä kolme kuukautta sitten ennusti USA:lle 2,2 prosentin kasvua.

Valuuttarahaston mukaan Yhdysvaltain keskuspankin saattaa olla tarpeen laskea edelleen ohjauskorkoa, jos tuotannon kasvun hidastuminen jatkuu. Fed on syyskuun jälkeen laskenut ohjauskorkoa täydet kolme prosenttiyksikköä . Se on nyt 2,25 prosenttia.

Euroaluekin jarruttaa

Euroalueen kokonaistuotannon kasvu hidastuu valuuttarahaston uuden arvion mukaan tänä vuonna 1,4 prosenttiin. Ensi vuonna kasvuvauhti laskee 1,2 prosenttiin. Japanin bruttokansantuotteen kasvu hidastuu 1,4 prosenttiin, mutta nousee ensi vuonna 1,5 prosenttiin.

Yhdysvaltain kasvu pysyy IMF:n mukaan hitaana, koska rahoitusyhtiöiden ja kotitalouksien on korjattava taloutensa kuntoon ja markkinoiden tasapainotuttava. Sen seurauksena maan työllisyys heikkenee, ja kulutus sekä muut osoittimet laskevat.

Yhdysvaltain asuntomarkkinoilta alkanut rahoituskriisi on IMF:n mukaan levinnyt kansainvälisen rahoitusjärjestelmän ydinosiin. Se on aiheuttanut sitkeän maksuvalmiusongelman, lisännyt luottoriskejä ja laskenut kiinteistö- ja muiden arvopapereiden arvoja. Kriisi on Valuuttarahaston mukaan globaalin kasvun pahin uhka.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.