Mainos

Yhdysvaltain joukot valtasivat Tikritin

Yhdysvaltain joukot ottivat tänään haltuunsa Irakin presidentin Saddam Husseinin kotikapunkin Tikritin. Vastarinta oli odotettua vähäisempää, joskin amerikkalaisjoukot varautuivat yöllä tapahtuviin iskuihin.

Yhdysvaltain joukot tulittivat Tikritiä vielä iltapäivällä Cobra-taisteluhelikoptereista. Saddamin palatsi on raunioina amerikkalaisten pommien jäljiltä. Amerikkalaissotilaat ovat laajalla palatsialueella, kertoi prikaatikenraali Vincent Brooks Qatarissa. Lisäksi siellä on ryöstelijöitä. Amerikkalaisjoukot etsivät mahdollisesti Tikritissä vielä olevia Saddamille uskollisia joukkoja.

Hävittäjin tuettu hyökkäys aloitettiin myöhään eilen. Saddamin patsaat olivat kaupungissa paikoillaan eikä ryöstelyä esiintynyt niin paljon kuin muualla. Eräällä aukiolla asukkaat sanoivat toivottavansa amerikkalaisjoukot tervetulleiksi. Muuan mies kertoi useimpien irakilaissotilaiden paenneen Tikritistä. Qatarin komentokeskuksen sotilasviranomaiset varoittivat kuitenkin, että koko kaupungin valtaamiseen saattaa kulua vielä aikaa, koska Saddamin lähipiirin uskotaan piileksivän alueella.

Poliisit töihin Bagdadissa

Yli 2000 poliisia ilmoittautui töihin Bagdadissa, ja kaupungin kaduilla näkyi jo iltapäivällä muutamia irakilaisia poliisiautoja. Mukana liikkui amerikkalaissotilaiden maastoautoja. Amerikkalaisjoukot valtasivat Bagdadin viime viikolla, mutta ne eivät pystyneet estämään ryöstelyä. Poliisien on määrä palauttaa järjestys kaupunkiin.

Sadat irakilaiset vaativat mielenosoituksessa toimia laittomuuksien lopettamiseksi. Osa heistä vaati islamilaista valtiota. Britannian ulkoministeri Geoff Hoon sanoi Lontoossa, että vastarintaa Bagdadissa johtavat ulkomaiset itsemurhapommittajat. Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi tänään, että tähän mennessä 117 amerikkalaissotilasta on kuollut kolme viikkoa kestäneessä Irakin sodassa.

Komentajakapteeni Juha-Antero Puistola arvioi, että aktiivisten sotatoimien aika päättyi Irakissa viime yönä. Nyt tavoitteena on yhteiskuntarauhan palauttaminen ja Saddamin vanhan hallinnon avainhenkilöiden etsiminen. Maailman terveysjärjestö WHO kehotti tänään Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa suojelemaan sairaaloita paremmin ja antamaan sairaaloille niiden tarvitsemia välineitä.

Syyria kiisti tänään Yhdysvaltain väitteet siitä, että Syyrialla olisi kemiallisia aseita. Syyrian mukaan ainoa joukkotuhoaseita alueella omistava valtio on Israel.

(MTV3-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 14.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.