Yhdysvaltain johto erimielinen suhtautumisesta Irakiin

Yhdysvaltain poliittisessa johdossa kiistellään terrori-iskujen koston kohteista ja syyllisistä.

Colin Powell

Yhdysvaltain poliittisessa johdossa käydään kiistaa suhtautumisesta Irakiin nykyisessä kriisissä. Kovan linjan konservatiivit vaativat presidentti George W. Bushia ottamaan tavoitteeksi myös Irakin presidentin Saddam Husseinin kukistamisen sodassa terrorismia vastaan.

Näiden konservatiivien mukaan presidentin olisi saatettava nyt päätökseen työ, jonka hänen isänsä George Bush aloitti Persianlahden sodassa 1991. Yhdysvaltain johtama liittoutuma nujersi tuolloin Irakin, mutta Saddam Hussein pysyi paikallaan maansa johtajana. Yhdysvaltain nykyjohdon enemmistö haraa kuitenkin konservatiivien hanketta vastaan - ainakin toistaiseksi - ja haluaa, että terrorisminvastaisessa sodassa keskitytään Osama bin Ladenin terroristiverkoston eliminoimiseen.

Irak on jo pitkään ollut Yhdysvaltojen listalla niistä maista, jotka antavat apua terroristeille. Viime päivinä on julkisuudessa lisäksi liikkunut tietoja Irakin tiedustelupalvelun osallisuudesta New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskuihin.

Yksi surmansa saaneista konekaappareista oli Mohamed Atta, jonka on kerrottu tavanneen Euroopassa Irakin turvallisuuspalvelun edustajan. Myös Israelin tiedustelupalvelu on kertonut uskovansa, että Irak on osallistunut terrori-iskuihin.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet, ettei ole mitään selviä todisteita Irakin sekaantumisesta matkustajakoneiden kaappaamiseen ja niiden ohjaamiseen päin World Trade Centerin torneja ja Pentagonia.

Apulaispuolustusministeri puhui valtioiden lopettamisesta

Kovia otteita Irakia vastaan ovat aiemmin vaatineet mm. puolustusministeri Donald Rumsfeld ja apulaispuolustusministeri Paul Wolfowitz. Wolfowitz puhui viime viikolla terrorismia tukevien valtioiden "lopettamisesta".

Rumsfeld taas sanoi alkuviikosta olevan syytä uskoa, että yksi tai useampi maa on antanut tukea New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskujen tekijöille. Lehdistötilaisuudessa myöhemmin Pentagonissa Rumsfeld ei kuitenkaan halunnut vahvistaa, että Yhdysvalloilla on todisteita tällaisesta avusta.

Rumsfeld vakuutti kuitenkin itse, että hallitus on yksituumainen valmistellessaan Ääretön oikeus -operaatiota, sotaa terrorismia vastaan.

-Ulkoministeriö, puolustusministeriö ja presidentti soittavat kaikki samalta nuottivihon sivulta, Rumsfeld sanoi.

Powell torjui Wolfowitzin puheet

Iskua Irakiin vastustaa selkeästi mm. ulkoministeri Colin Powell, joka oli Yhdysvaltain asevoimien komentaja Persianlahden sodassa. Kun Powellia pyydettiin kommentoimaan apulaispuolustusministeri Wolfowitzin lausuntoa terrorismia tukevien valtioiden lopettamisesta, Powell sanoi Yhdysvaltojen tavoitteena olevan "terrorismin lopettaminen".

-Tätä pitemmälle menevistä lausunnoista herra Wolfowitz saa vastata itse, Powell sanoi.

Useat kymmenet korkea-arvoiset poliitikot, diplomaatit ja muut vaikuttajat ovat vaatineet Saddam Husseinin suistamista vallasta, vaikka suoranaisia todisteita Irakin tuesta terrori-iskujen tekijöille ei olisikaan. Presidentti Bushille osoitetun kirjelmän on allekirjoittanut mm. entinen YK-suurlähettiläs Jeanne Kirkpatrick.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on jo vuosia listannut ne maat, joiden ulkoministeriö katsoo tukevan terrorismia. Irakin lisäksi listalla on kuusi maata: Iran, Kuuba, Libya, Pohjois-Korea, Sudan ja Syyria. Nyt Iran on tosiasiallisesti auttamassa Yhdysvaltoja Talebanin eristämisessä. Iran on sulkenut Afganistanin vastaisen rajansa, ja amerikkalaiset toivovat saavansa Iranin mukaan ehkä muuhunkin yhteistyöhön taistelussa terrorismia vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat