Mainos

Yhdysvaltain jättimäinen Irak-lähetystö hämmentää

Bagdadiin rakennettava lähetystö tulee maksamaan kaikkiaan noin 432 miljoonaa euroa. Kompleksi on kooltaan samaa luokkaa kuin Vatikaani.

Bagdadiin nousemassa oleva Yhdysvaltain suurlähetystö on alkanut herättää ihmetystä amerikkalaisissa. Maailman suurimman lähetystön tarve ja etenkin sen käyttökelpoisuus on kyseenalaistettu erityisesti demokraattien keskuudessa.

Rakennusta ryhdyttiin suunnittelemaan ja rakentamaan vuonna 2004, jolloin päättäjillä oli huomattavasti ruusuisempi kuva Irakin sodan lopputuloksesta.

- Tilanne on se, että he rakentavat lähetystöä ajattelematta, mikä sen todellinen käyttötarkoitus on, arvosteli hanketta USA:n entinen korkea-arvoinen Irak-diplomaatti Edward Peck.

- Millainen sellainen lähetystö on, jossa kaikki elävät pomminkestävien seinien sisällä ja juoksevat ympäriinsä kypärät päässä kyyristellen hiekkasäkkien takana, hän kysyy uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Jättimäinen kompleksi

Lähetystö tulee maksamaan kaikkiaan noin 592 miljoonaa dollaria eli 432 miljoonaa euroa. Kompleksi levittäytyy 42 hehtaarin alueelle ja se on kooltaan samaa luokkaa kuin Vatikaani.

Työskentelytilaa on tuhannelle henkilölle, rakennuksia 27 ja koko 21-kerroksista aluetta ympäröi korkea räjähdyksenkestävä aita. Kaikkiaan lähetystö työllistää arvioiden mukaan noin 4000 ihmistä, sillä esimerkiksi turvatoimiin tarvitaan runsaasti väkeä. Ylläpitokulut ovat noin miljardi dollaria vuodessa.

-Kyseessä on taas uusi tapaus, jossa huono suunnittelu, nousevat kustannukset ja turvaongelmat törmäävät Bushin hallinnon Irak -politiikassa, demokraattisenaattori Patrick Leahy arvosteli puolestaan rakennushanketta.

- Uuteen lähetystöön halutaan satoja uusia työntekijöitä jotka eivät voi edes asua turvallisesti alueella, hän huomautti.

Väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet huomattavasti viime aikoina. Jopa turvallisena pidettyä, niin sanottua vihreää vyöhykettä vastaan on hyökätty toistuvasti.

- Uskoimme, että lähetystörakennus oli oikean kokoinen siihen aikaan, kun se esitettiin kongressille, puolustautui ulkoministeri Condoleezza Rice senaatin komitealle aiemmin toukokuussa.

- Sen jälkeen on ilmennyt uusia seikkoja, hän tosin joutui myöntämään.

Uuden lähetystön on määrä valmistua syyskuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.