Mainos

Yhdysvaltain ja Venäjän neuvotteluissa viime rutistus

Neuvottelut Venäjän roolista Kosovon rauhanturvaoperaatiossa jatkuvat Helsingissä upseeritasolla. Maiden ministerit ovat vetäytyneet hotelleihinsa. He ovat kuitenkin valmiit palaamaan tarvittaessa neuvottelupöytään. Ministeritason neuvottelut jatkuvat viimeistään aamupäivällä.

Yhdysvaltain ja Venäjän puolustusministerit William Cohen ja Igor Sergejev antoivat lyhyet lausunnot lähtiessään Presidentinlinnasta myöhään illalla. Sergejev arvioi neuvottelujen olevan loppusuoralla. Cohenin mukaan neuvotteluissa on edistytty, joskin yksityiskohtia hiotaan vielä.

Venäjän ulkoministeri Ivanov kertoi aiemmin, että puolustusministerit olivat päässeet sopuun Kfor-joukkojen komentorakenteesta ja Pristinan lentokentän käytöstä. Kiistaa oli kuitenkin yhä siitä, millaista sektoria tai vyöhykettä venäläisjoukot Kosovossa valvoisivat. Venäjä haluaa valvontaansa oman sektorin, mutta Nato ja länsivallat eivät halua vaatimukseen suostua.

Myös ulkoministerit Madeleine Albright ja Igor Ivanov ovat mukana neuvotteluissa. Presidentti Martti Ahtisaari tapasi ministerinelikon myöhään illalla.

Presidentti Bill Clinton sanoi illansuussa Pariisissa, että Helsingin-neuvotteluissa oli edistytty merkittävästi ja että sopuun päästäisiin vuorokauden kuluessa.

Venäläissektorista "suoja-alue serbeille"

Nato on jakanut Kosovon viiteen sektoriin. Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Britannia ja Italia vastaavat kukin yhden sektorin valvonnasta. Länsimaat ovat haluttomia antamaan Venäjälle omaa valvontasektoria, koska he pelkäävät sen muodostuvan suoja-alueeksi Venäjän vanhoille liittolaisille serbeille. Kosovon albaanipakolaiset eivät todennäköisesti myöskään haluaisi asettua tällaiselle sektorille.

Cohenin valtuuskuntaan kuuluva korkea-arvoinen virkamies vihjasi tänään uutistoimisto Reutersille, että Venäjä saattaisi saada oman "vastuuvyöhykkeen" yhden Naton valvoman sektorin sisällä. Hänen mukaansa se olisi aivan eri asia kuin kokonaisen sektorin valvominen.

Komentorakenteesta puhuessaan Ivanov tähdensi yhteisen komennon tärkeyttä, ettei Kosovo jakautuisi itsenäisiin valvontasektoreihin. Kysyttäessä presidentti Boris Jeltsinin aamuisesta lausunnosta, jonka mukaan Venäjä vaatii omaa valvonta-aluetta Kosovoon, Ivanov totesi, että Venäjä haluaa osallistua operaatioon tasa-arvoiselta pohjalta.
-Ainoa ehtomme on, että ehdot osallistumiselle ovat samat kuin muillakin, Ivanov tiivisti.
Ivanovin mukaan kompromissit ovat neuvotteluissa mahdollisia, mutta ei niin että Venäjän etuja loukataan. Ivanovin mukaan Kosovon vapautusarmeijan UCK:n aseistariisunta on välttämätöntä kriisin ratkaisemisen kannalta, mutta aseistariisunnan käytännön järjestely on kansainvälisten rauhanturvajoukkojen asia.

Ulkoministeri Halonen kertoi informoineensa Ivanovia EU:n suunnitelmista Balkanin vakaussopimuksen suhteen sekä siitä, miten Suomi näkee Balkanin tilanteen juuri ennen kuin Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa.
(STT-MTV3-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.