Mainos

Yhdysvaltain ja Iranin suhteet kiristyvät

Yhdysvallat syyttää Irania terroristien suojelemisesta.

Yhdysvaltain suhteet Iraniin ovat yhä kiristymässä. Yhdysvallat syyttää Irania al-Qaida-terroristien suojelemisesta. Iranilainen oppositioryhmä puolestaan on kertonut maalla olevan rakenteilla kaksi uraaninjalostuslaitosta, joista ei ole aiemmin tiedetty.

Saudi-Arabian ja Marokon terroristi-iskujen jälkeen Yhdysvallat on jo useaan kertaan varoittanut Irania suojelemasta terroristeja. Yhdysvaltain mukaan Iran on mitä ilmeisimmin antanut turvapaikan al-Qaida terroristeille mutta Iran on kieltänyt kaiken. Ainakin toistaiseksi Yhdysvaltain syytökset ovat olleet vain sanallisia.

-Toivottavasti iranilaiset löytävät tavan, jolla pystyvät vakuuttamaan maansa johtajille, että he ovat väärällä tiellä, totesi Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld.

Yhdysvaltain kannalta Iran on ongelmallinen, koska maalla on Yhdysvaltoihin vihamielisesti suhtautuva islamistinen pappisjohtajisto, jonka rinnalla on puolestaan maltillinen presidentti. Liiallinen kovistelu voisi johtaa maltillisen siiven tappioon.

Ydinohjelma hiertää välejä

Myös ulkoministeri Colin Powell on korostanut, että Yhdysvaltain Iran-politiikka on ennallaan. -Emme hyväksy terrorismia. Emme myöskään hyväksy heidän yrityksiään kehittää ydinohjelmaa, Powell sanoi.

Iranilainen oppositioryhmä kertoi maanantaina, että Iranilla on rakenteilla kaksi uraaninrikastuslaitosta, joita ei aiemin tiedetty olevan olemassakaan. Iran on sanonut ydinohjelman olevan rauhanomainen, mutta Yhdysvallat sanoo tätä vain peitetarinaksi.

Yhdysvallat saattaa pyytää Natolta suurempaa roolia Irakissa

Yhdysvallat saattaa pyytää puolustusliitto Natoa ottamaan suuremman roolin Irakissa seuraavan puolen vuoden aikana, sanoo Yhdysvaltain Nato-lähettiläs Nicholas Burns. Puolustusliitto on jo tukemassa Irakin rauhanturvatyötä antamalla huoltotukea Puolan johtamille noin 7000 miehen vahvuisille joukoille.

Burnsin mukaan kyseessä on kuitenkin "vasta ensimmäinen askel". Hän pitää mahdollisena, että Naton rooli voi tästä vielä laajeta. Puola ilmoitti tänään, että sen johtamat rauhanturvajoukot lähetetään Irakiin heinäkuussa.

-Joukkojen sijoittaminen aloitetaan heinäkuussa, ja ne ovat toimintakykyisiä elokuussa, sanoi maan puolustusministeri Jerzy Szmajdzinski paikallisessa radiossa. Puolan johtamat rauhanturvajoukot valvovat turvallisuutta Bagdadin ja Basran välisellä alueella Irakissa. Puola on itse lähettämässä joukkoihin 2000 rauhanturvaajaa.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 28.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.