Yhdysvaltain iskut jakoivat mielipiteet kahtia

Suurin osa Yhdysvaltain kongressista ilmaisi tukensa presidentti Bill Clintonille Afganistanin ja Sudanin ilmaiskujen johdosta. Muutamat republikaanien edustajat tosin totesivat iskujen ajoituksen herättävän kysymyksiä Clintonin motiiveista.

Sudan leimasi eilisen iskun "rikolliseksi teoksi, joka pitää tuomita". Hallituksen edustaja sanoi kansallisella tv-kanavalla, että iskun kohteena olleessa tehtaassa valmistetaan lääketarvikkeita. Sudan ei ole ilmoittanut iskussa mahdollisesti kuolleiden määrää, mutta loukkaantuneita on lukuisia. Afganistania hallitsevan ääri-islamilaisen Taleban-järjestön johtaja Mullah Mohammad Omar tuomitsi iskun sanoen, että se oli suunnattu Afganistanin kansaa vastaan. Terroristijohtaja Osama bin Laden, jonka tukikohtaa iskulla tavoiteltiin, on Taleban-järjestön mukaan edelleen elossa.

Liittolaisilta tukea

Yhdysvaltain liittolaiset ovat antaneet tukensa hyökkäykselle. Britannian ja Israelin pääministerit ilmoittivat pian iskujen jälkeen tukevansa Yhdysvaltain taistelua terrorismia vastaan. Japanin pääministeri kertoi hieman myöhemmin, että maan hallitus tutkii iskun taustoja, mutta että Yhdysvallat voi odottaa "ymmärtämystä" Japanin suunnalta. Myös Australian pääministeri ennätti imaisemaan tukensa Yhdysvaltojen toimille. Vanhat viholliset ovat järjestään tuominneet USA:n kostoiskut. Libyan johtaja Muammar Gaddafi tarjosi Sudanille apua "taistelussa tätä hyökkäystä vastaan." Myös Irak ilmoitti olevansa valmis yhteistyöhön kaikkien arabimaiden kanssa Yhdysvaltoja vastaan. Egypti ja Saudi-Arabia, jotka ovat itsekin kärsineet ääri-islamilaisesta väkivallasta, olivat iskujen jälkeen vaitonaisia. Sen sijaan palestiinalaisten ääri-islamilainen Hamas-järjestö tuomitsi iskun "valtionterrorina". Hamasin johtaja sanoi, että "Yhdysvallat joutuu vielä niittämään verisen hyökkäyksensä hedelmät".

(STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat