Mainos

Yhdysvaltain ilmatankkerikauppa uusiksi

Yhdysvaltain puolustushallinto uusii kohua herättäneen tarjouskilpailun uusista ilmatankkauskoneista. Helmikuussa Pentagon päätti, että Yhdysvaltain uudet ilmatankkauskoneet tilataan Northrop Grummanin ja eurooppalaisen Airbusin emoyhtiön EADS:n yhteenliittymältä. Keväisen päätöksen katsottiin olevan valtaisa takaisku yhdysvaltalaiselle Boeingille, joka on tähän mennessä tehnyt kaikki Yhdysvaltain ilmatankkauskoneet.

Kaupan menemisestä uusiksi ilmoitti puolustusministeri Robert Gates. Tämän päätöksen katsotaan puolestaan olevan Boeingin voitto ja EADS:n tappio. Sopimuksen arvo on 35 miljardia dollaria, noin 23 miljardia euroa.

Pentagonin kaikkien aikojen suurimman kaupan valuminen osittain eurooppalaiselle lentokoneteollisuudelle aiheutti Yhdysvalloissa tuoreeltaan valtaisan kohun, osa lainsäätäjistä vaati välittömästi helmikuun lopussa, että päätös on kumottava.

Boeing valitti asiasta kongressin valvontavirastolle. Virasto päätti kesäkuussa suosittaa puolustusministeriölle kaupan purkamista, koska sopimusta solmittaessa oli sen mielestä tehty merkittäviä virheitä. Northrop Grummanin johtaja Randy Belote pitää kiinni siitä, että sen tarjous antaisi Yhdysvalloille uudenaikaisimman ja parhaimman tankkauskoneen.

Gatesin mukaan uusi tarjouskilpa ratkennee joulukuuhun mennessä.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.