Mainos

Yhdysvaltain ilmailuala kriisissä

Yhdysvaltain kuudenneksi suurin lentoyhtiö US Airways ilmoitti maanantaina, että se leikkaa 11 000 työpaikkaa ja samalla 23 % kapasiteetistaan. US Airwaysin ohella tiistaisen terrori-iskun aiheuttamasta lentolamasta kärsii koko Yhdysvaltain ilmailuala.

-Koko Yhdysvaltain lentoliikennejärjestelmä on vaarassa, sanoi US Airwaysin tiedottaja ja vaati pikaisia toimia lentoliikenteen auttamiseksi. Lentoyhtiöt ovatkin anoneet liittohallitukselta 15 miljardin dollarin apupakettia yhtiöiden hengissäpitämiseksi.

Continental Airlines ilmoitti puolestaan sunnuntaina, että se irtisanoo 12 000 työntekijää eli 21 % työvoimastaan. American Trans Airlines, maan kymmenenneksi suurin yhtiö irtisanoo 1 500 työntekijäänsä. Continental Airlinesin pääjohtaja Gordon Bethune ennakoi, että Yhdysvaltain lentoliikenteestä katoaa pahimmillaan 100 000 työpaikkaa.

Lentoyhtiöiden ahdinko korostui maanantaina, kun Wall Street aukesi jälleen. Lentoyhtiöiden osakkeiden arvosta katosi yli 12 miljardia dollaria, ja useimmat yhtiöt menettivät noin 50 % osakkeidensa arvosta.

Lentoyhtiöille jättitappiot


Lentoliikenne pistettiin jäihin tiistaina koko maassa itärannikon terrori-iskujen jälkeen, ja vasta loppuviikosta päästiin edes osittain normaaliliikennöintiin. Joidenkin arvioiden mukaan Yhdysvaltain lentoyhtiöiden yhteenlaskettu tappio tämän vuoden aikana olisi 4,4 miljardia dollaria aiemmin ennakoidun 2,3 miljardin dollarin sijasta.

Lentoliikenne pääsi maanantaina arviolta kahteen kolmasosaan normaalista liikenteestä, mutta terrori-iskua edeltäneisiin aikatauluihin ei palata vielä pitkään aikaan. Washingtonin liikennettä rajoittaa se, että yksi alueen kolmesta kentästä, kaupungin kupeessa sijaitseva Reagan National ei aukea vielä aikoihin.

Lisäksi osa lentoemännistä on harkinnut uravalintaansa uudelleen ja varsin monet ovat päättäneet jättäytyä ainakin joksikin aikaa pois töistä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.