Yhdysvaltain hallitus pelasti asuntolainajätit

Yhdysvaltain hallitus on valmis sijoittamaan sata miljardia dollaria eli noin 70 miljardia euroa syvään tappiokierteeseen ajautuneiden asuntoluottojättien pelastamiseen.

Liittovaltio päätti ottaa haltuunsa asuntoluotottajat Fannie Maen ja Freddie Macin tänään. Asuntorahoitusta valvova liittovaltion virasto valvoo asuntoluotottajia toistaiseksi.

Päätöksellä yritetään estää rahoitusmarkkinoiden laajempi kriisi. Kahden kriisipankin osuus Yhdysvaltain koko asuntorahoituksesta on karkeasti puolet. Pankkien hallinnasta vastaa väliaikaisesti asuntoluototusta valvova liittovaltion virasto.

Hallitus ja keskuspankki yrittivät jo kesällä pelastaa Fannie Maen ja Freddie Macin ennennäkemättömällä julkisella tukipaketilla. Yhtiöt ovat lainanneet tai taanneet noin useiden tuhansien miljardien dollarien suuruiset asuntolainat.

Valtiovarainministeriön päätös tietää osakkeenomistajille sijoituksensa menetystä. Fannie Maen ja Freddie Macin osakekurssi romahti jo tätä ennen toissavuotisesta kurssihuipusta 90 prosenttia.

Pankkikriisin taustalla on maan heikkenevä taloustilanne.

Korkman: Ei suoraa kytkentää Suomeen

Yhdysvaltain hallituksen päätöksellä ottaa asuntoluottojätit Fannie Mae ja Freddie Mac haltuunsa tuskin on suurta vaikutusta Suomen talouteen. Näin arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Sixten Korkman.

- En pysty mitään suoraa kytkentää näkemään Suomen osalta. Sitä kautta kyllä välillisesti vaikuttaa, että globaalinen finanssitilanne pysyy paremmin hallinnassa, Korkman kertoi STT:lle illalla.

Korkmanin mukaan liittovaltion ratkaisua osattiin odottaa markkinoilla, koska Fannie Maen ja Freddie Macin talousahdinko on jatkunut jo pitkään.

- Odotettu, merkittävä ja hyvä uutinen. Vaikka valtavasta lainamäärästä johtuen on yhä luottamuspulaa, maailman rahoitusjärjestelmä ei nyt ajaudu uusiin, suuriin ongelmiin. Tosin ei tämä finanssiturbulenssi vielä ole ohi, Korkman sanoi.

Korkman uskoo, että ainakin aluksi talousmarkkinoilla tapahtuu vakaantumista.

- Jos liittovaltio kerran ottaa riskit omalle kontolleen, niin valtion haltuunotto on parempi, vaikka omistajien pitää menettää rahansa. Ei pitäisi olla niin, että sosialisoidaan vain riskit ja jätetään voitot yksityisille, Korkman mietti.

Suomen Pankin rahoitusmarkkina- ja tilasto-osaston päällikkö Kimmo Virolainen puolestaan sanoi, että toistaiseksi on liian aikaista arvioida, miten toimien vaikutukset heijastuvat Eurooppaan.

- Selvää on, että sitä yleistä hermostuneisuutta, mitä markkinoilla on, ei tämä sitä ainakaan vähennä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat