Mainos

Yhdysvaltain demokraattien rivit rakoilevat ennen puoluekokousta

Yhdysvaltain demokraattipuolueen pitäisi olla kuin yhtä suurta onnellista perhettä viikon päässä häämöttävässä puoluekokouksessa. Puolueen on määrä kruunata Denverissä senaattori Barack Obama viralliseksi presidenttiehdokkaakseen.

Viimeaikainen liikehdintä Obamalle hiuksenhienosti hävinneen Hillary Clintonin leirissä on kuitenkin osoittanut, että vihollisuudet puolueen sisällä eivät ole välttämättä ohi.

Hyvänä esimerkkinä ovat Clintonin entisen päästrategistin Mark Pennin rajut iskut Obamaa vastaan. Pennin mukaan Obamalta ovat puuttuneet "amerikkalaiset juuret" esivaalikampanjan aikana.

Pennin mukaan Obaman nuoruudenaikaiset oleskelut Indonesiassa ja Hawaiilla ovat vieraannuttaneet hänet amerikkalaisuudesta.

- En voi kuvitella Yhdysvaltoja valitsemassa presidenttiä, joka sodan aikana ei ole perustaltaan amerikkalainen ajattelultaan ja arvoiltaan, päästeli Penn höyryjä viime vuoden puolelle kirjatussa muistiossa.

Muistiota siteerataan syyskuun The Atlantic Magazine -aikakauslehdessä.

Molemmat Clintonit puhujalistalla

Clintoneiden roolista puoluekokouksessa on päästy kuitenkin vihdoin sopuun: sekä Hillary että Bill puhuvat kokouksessa. Hillary Clintonille on varattu pääpuhujan paikka toisena kokouspäivänä, tiistaina.

Bill Clintonin on määrä puhua samana päivänä kuin Obaman varapresidenttiehdokkaan.

Bill Clintonin on kuitenkin yhä vaikeaa tukea Obamaa. ABC-uutiset kysyivät häneltä, onko Obama valmis johtamaan maata. Clinton kiemurteli vastauksessaan varsin loukkaavasti:

- Voidaan sanoa, ettei kukaan ole koskaan valmis presidentiksi. Tarkoitan, että minäkin opin paljon ensimmäisen työvuoteni aikana, hän kommentoi.

Asiantuntijoiden mukaan tämä lausunto osoittaa, että Bill Clintonin on hyvin vaikea sulattaa Obaman voittoa.

Äänestys odotettavissa

Obaman julistaminen voittajaksi ei ole puoluekokouksessa mikään yksimielinen kruunaustilaisuus. Puolue päätti lopulta asettaa myös Hillary Clintonin muodollisesti ehdolle kokouksessa. Näin yritetään välttää Clintonin kiihkeimpien kannattajien närkästys.

Puolueen mukaan niukasti esivaalit hävinneen Hillaryn mukanaolo äänestyslipussa on yhtenäisyyden merkki.

- Noiden äänien ja mielipiteiden kunniaksi sekä senaattori Obaman että senaattori Clintonin nimet ovat äänestyslipussa, sanottiin tiedotteessa.

- Olen vakuuttunut, että senaattori Clintonin historiallisen kampanjan kunnioittaminen tällä tavalla auttaa meitä juhlistamaan tätä historiallisesti merkittävää hetkeä yhtenäisinä, painotettiin puolestaan Obaman leiristä.

Osa Hillaryn kannattajista on ollut suunnittelemassa mielenosoitusmarsseja puoluekokouksen aikana.

Asiantuntijat toivovat, että äänestyksessä on todellakin kyse muodollisuudesta, sillä muuten kokouksesta voi tulla mylläkkä. Esimerkiksi vuonna 1980 Jimmy Carter ja Edward Kennedy joutuivat puoluekokouksessa kitkerään äänestyskiistaan.

Carter voitti nimityksen, mutta hävisi myöhemmin varsinaisen vaalin.

Obama avautui huumekokeiluistaan

Obama on avautunut huumekokeiluistaan uskonasioihin keskittyneessä keskustelutilaisuudessa.

- Minulla oli vaikea nuoruus. Oli aikoja, jolloin kokeilin huumeita, Obama kertoi pastori Rick Warrenin haastattelussa.

Myös Obaman vastaehdokas republikaanien John McCain osallistui Lake Forestin kaupungissa Kaliforniassa järjestettyyn foorumiin. McCain nimesi omaksi suurimmaksi moraaliseksi epäonnistumisekseen ensimmäisen avioliittonsa kaatumisen.

Uskontopiireissä kiistellyn aborttioikeuden suhteen ehdokkaat pysyivät eri linjoilla. Obama kannattaa naisten oikeutta aborttiin. Lake Forestissa hän toivoi, että voisi toimia niin että raskaudenkeskeytysten määrä laskisi tulevaisuudessa.

McCain tunnetaan järkkymättömänä abortin vastustajana.

Ehdokkaat yrittivät keskustelutilaisuudessa vedota Yhdysvaltojen uskonnollisiin äänestäjiin, jotka ovat tärkeässä roolissa marraskuun vaaleissa.

Obamaa vainoavat edelleen moneen kertaan kiistetyt huhut tämän muslimimenneisyydestä. McCainin kannatusta taasen ovat nakertaneet taannoiset kommentit kiistellyn kantasolututkimuksen puolesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.