Mainos

Yhdysvaltain aselaki perustuslain vastainen

Yhdysvaltain korkein oikeus julisti tänään ns. Bradyn asevalvontalain osittain perustuslain vastaiseksi. Lain mukaan käsiaseiden (pistoolien ja revolvereiden) ostajien tausta on tarkistettava ennen kuin heille voidaan myydä aseita. Tarkistukset on tehtävä viiden päivän pakollisen odotusajan kuluessa. Korkeimman oikeuden päätöstä pidetään katkerana tappiona presidentti Bill Clintonille, joka oli voimakkaasti tukenut lakia keinona ampuma-aserikosten hillitsemiseksi.

Korkein oikeus katsoi äänin 5-4, ettei liittovaltion hallituksella ollut oikeutta pakottaa paikallisia viranomaisia tutkimaan, onko aseen ostajalla rikosrekisteriä tai merkintää psyykkisestä sairaudesta, huumeiden käytöstä tai muusta aseen myyntiä vastaan puhuvasta seikasta.

Presidentti Clinton aikoo nyt pyytää paikallisia viranomaisia tarkistamaan aseenostajien taustat vapaaehtoisesti ja aikoo tutkia myös muita lainsäädäntömahdollisuuksia, kertoi Valkoisen talon edustaja.

Vuonna 1993 säädetty asevalvontalaki oli kongressin ensimmäinen onnistunut yritys 25 vuoteen säädellä asekauppaa. Laki nimettiin Valkoisen talon entisen lehdistöpäällikön James Bradyn mukaan. Brady halvaantui presidentti Ronald Reaganiin kohdistuneessa murhayrityksessä vuonna 1981. Laki aiheutti kiivaan poliittisen keskustelun ja sai osakseen ankaraa vastustusta Yhdysvaltain vaikutusvaltaisen Kansallisen kivääriyhdistyksen taholta.

Korkeimman oikeuden vanhoillinen enemmistö on viime aikoina yrittänyt jyrkästi rajoittaa kongressin valtaa osavaltioihin ja paikallisiin viranomaisiin nähden. Yhdysvalloissa murhataan käsiaseilla vuosittain arviolta 1300 ihmistä vuosittain.

Televisioyhtiö CNN:n ja sanomalehti USA Todayn tänään julkaiseman mielipidemittauksen mukaan 84 prosenttia amerikkalaisista kannattaa ja vain 14 prosenttia vastustaa Bradyn asevalvontalakia.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.