Yhdysvaltain armeija värvää kulttuurintuntijoita

Antropologien toivotaan pystyvän purkamaan ongelmia irakilaisten ja afgaanien näkökulmasta.

Irakin ja Afganistanin operaatioista on tullut Yhdysvalloille loputtomia murheenkryynejä. Kapinallisten nujertamiseen on pyritty kehittämään uusia keinoja ja joukkojen miesvahvuutta lisäämään - silti uutiset pysyvät samoina.

Nyt armeija aikoo passittaa kentälle kulttuurintutkijoita.

Irakissa ja Afganistanissa on jo toiminut kuusi ryhmää, jotka pyrkivät purkamaan ongelmia paikallisten näkökulmasta.

Jokaisessa ryhmässä on ainakin yksi yhteiskuntatieteilijä, mieluiten antropologi, sekä yksi kieleen erikoistunut henkilö. Heidän kanssaan työskentelee joko eläkkeelle jäänyttä armeijahenkilökuntaa tai reserviläisiä.

- Kulttuuriantropologit ymmärtävät, kuinka yhteisöt tekevät päätöksiä ja kuinka asenteet muodostuvat. He antavat meille parhaan kuvan siitä, miltä ongelmat näyttävät kohdeväestön näkökulmasta, kertoo BBC:lle Steve Fondacaro, eläkkeellä oleva eversti, joka valvoo ryhmiä.

Antropologit haluttomia sotaan

Armeijalla on kuitenkin ongelma: kaikki antropologit eivät ole halukkaita pestautumaan palvelukseen, eikä se johdu pelkästään työn vaarallisuudesta.

Moni antropologi kokee rikkovansa ammattietiikkaansa, jos ryhtyy armeijan leipiin. Pahimmillaan he vaarantaisivat ne ihmiset, joiden keskuudessa työskentelisivät.

-Perimmäinen velvollisuuteni on suojella heitä, sanoo yksi Lähi-itään erikoistuneista antropologeista BBC:lle.

Kyseessä ei myöskään ole pelkästään yksittäisten antropologien nurina, vaan suunnitelmat ovat herättäneet laajempia vastatoimia. Huolestunut joukko antropologeja on ryhtynyt keräämään nimiä listaan, jossa he vannovat pysyttelevänsä erossa Pentagonista.

Myös arvostettu Amerikan antropologien yhdistys AAA on tuominnut Yhdysvaltain sotatoimet Irakissa.

Antropologien huomioista jo apua

Toistaiseksi ohjelma on vaikuttanut lupaavalta. Yksi antropologeista oli esimerkiksi havainnut, että tietyllä alueella oli poikkeuksellisen paljon leskiä. Heidän aiheuttamansa taloudellinen rasite johti siihen, että pojat pestautuivat hyvin palkattuihin kapinallisryhmiin.

Antropologin ohjeesta leskille järjestettiin ammatillista koulutusta.

Eversti Martin Schweitzer kertoo, että hänen joukko-osastonsa taisteluoperaatiot Afganistanissa ovat vähentyneet 60 prosenttia sen jälkeen, kun apuna on ollut antropologiryhmä. Sotimisen sijaan sotilaat ovat voineet keskittyä kohentamaan turvallisuutta ja väestön elinoloja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat