Yhdysvaltain armeija tehnyt tuhansia kokeita ihmisillä

Yhdysvaltain armeija teki vuosina 1944-94 lähes 2 400 lääketieteellistä ja muuta koetta ihmisillä, kertoo äskettäin kongressille luovutettu raportti. Kokeilla on selvitelty mm. erilaisten radioaktiivisten aineiden vaikutuksia.

Yhdessä koeohjelmista käytettiin radiumia nenä- ja korvavaivojen hoitoon, joista lentäjät ja sukellusvenemiehistö kärsivät korkeuden ja syvyyden aiheuttamien paineenvaihteluiden vuoksi. Kyseinen hoitokeino oli tavallinen 1940-luvulta aina 1960-luvulle asti, ja sen piirissä oli noin 1 600 armeijan palveluksessa ollutta miestä.

Erityisen suurta paheksuntaa on herättänyt koe, jossa Hanfordin ydinvoimalasta päästettiin tarkoituksellisesti ulos radioaktiivisia aineita, jotta saataisiin selville voiko radioaktiivisen pilven nähdä ilmasta käsin. Radioaktiivista laskeumaa levisi 65 kilometrin levyiselle ja 300 kilometrin pituiselle alueelle.

Vuosien 1950 ja 1972 välillä Yhdysvaltain puolustusministeriö rahoitti viittä hanketta, joissa koehenkilöiden koko keho säteilytettiin. Säteilytystä käytettiin 1950-luvulla syövän hoitokeinona.

Osa raportin sisältämistä kokeista on julkistettu aiemmin muissa yhteyksissä. Raportti totesi aikaisempien vastaavien tapaan, että kokeissa mukana olleet ihmiset eivät aina tienneet että heillä tehtiin kokeita.

Valtaosa raportissa käsitellyistä kokeista oli puolustusministeriön mukaan osa aikansa tavallista lääketieteellistä käytäntöä. Useat tapaukset ovat kuitenkin herättäneet arvostelua ja johtaneet oikeusjuttuihin.
(STT-Reuter-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat