Mainos

Yhdysvaltain anglikaaneille piispaksi julkihomo?

Yhdysvaltain anglikaanisen kirkon kirkolliskokous on valinnut julkihomon piispakseen. Jos piispainkokous vahvistaa asian, anglikaaninen kirkko saa ensimmäisen julkisesti homoseksuaalin piispan.

Yhdysvaltain episkopaalisen kirkon kirkolliskokous on valinnut ensimmäistä kertaa julkihomon piispaksi. Myöhemmin tänään kokoontuvan piispainkokouksen täytyy vielä vahvistaa päätös. Vastustajien mukaan kirkon yhtenäisyys on päätöksen takia vaarassa.

Vaikka amerikkalaisista vain pari miljoonaa kuuluu episkopaaliseen eli anglikaaniseen kirkkoon, sen kirkolliskokousta on seurattu uutislähetyksestä toiseen. Kiinnostuksen kohteena on ollut pastori Gene Robinson, jonka kirkolliskokous eilen illalla valitsi kirkon piispaksi kahden kolmasosan enemmistöllä. Kiistellyksi miehen tekee se, että hän on julkihomo.

Vastustajien mukaan Yhdysvaltain episkopaalinen kirkko voi joutua syrjään maailman 60 miljoonan anglikaanin yhteisöstä päätöksen takia. Vaikka vastustajat eivät haluakaan homoa piispaksi, itse miehestä ei monellakaan ole pahaa sanottavaa. Gene Robinson on ollut naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Nykyisen mieskumppaninsa kanssa hän on ollut pysyvässä suhteessa 13 vuotta.

- Jos sallimme Genen pilkkaamisen, niin yhtä hyvin voimme panna mustat takaisin kahleisiin ja naiset jälleen kakkosluokan kansalaisiksi. Pystymmekö me tuomitsemaan muita? Emme. Gene on osoittanut minulle, että jos Jumalan mielestä asia on oikein ja te kuulette kutsun, niin silloin teidän on seurattava kutsua Robinsonin suuntautumisesta huolimatta, kirkolliskokouksen jäsen perusteli.

Episkopaalinen eli anglikaaninen kirkko kuuluu Suomen luterilaisen kirkon tavoin katolisesta kirkosta eronneisiin protestanttisiin kirkkoihin. Edellisen kerran protestanttista maailmaa vavisutti kysymys naispappeudesta. Tällä kertaa kysymys kuuluu, onko seksuaalisilla vähemmistöillä vastaavat oikeudet kuin heteroseksuaaleilla. Yhdysvalloissa episkopaalien piispainkokous päättää lähitunteina, vahvistaako se kirkolliskokouksen homopiispa-päätöksen.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 04.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.