Mainos

Yhdysvalloissa vaalivuosi - "Iranin konflikti todennäköinen"

Ensi yönä Yhdysvaltojen Iowassa järjestettävissä esivaaleissa selviää todennäköisesti se, kuka on republikaanien niin sanottu kärkiehdokas tuleviin presidentinvaaleihin.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola uskoo, että vaalivuosi näkyy maan ulkopolitiikassa vahvasti. Äärikonservatiivit Yhdysvalloissa vaativat jo muun muassa Iranin pommittamista.

– Yhdysvaltojen politiikka yleensä kovenee vaalivuonna. Se aiheuttaa paineita osoittaa linjakkuutta ja erityisesti kansallinen turvallisuus on iso huolenaihe Yhdysvalloille. Se tulee heijastumaan eri puolille maailmaa, Aaltola sanoo.

Hän otaksuu, että vaalivuonna muun muassa Iran ajankohtaistuu ja Kiina-korttikin otetaan esiin.

– Tästä tulee dramaattinen vuosi. Kiina-kortti vedetään varmasti hihasta, hän sanoo.

Kuinka todennäköisenä pidät, että Iranin ympäristössä nähdään aseellinen konflikti?

– Sen vaara nousee kyllä koko ajan ja se on huolestuttavan todennäköistä tällä hetkellä.

Aaltola kuitenkin uskoo, että vaalien tuloksena päästään maltillisempaan ja kompromissihakuisempaan politiikkaan kuin mitä maassa on viime vuosina nähty.

"Maltillisella Romneylla mahdollisuuksia"

Republikaaneilla on ollut vaikeuksia löytää todellista haastajaa demokraattien Barack Obamalle. Näyttää siltä, että valinta täytyy tehdä kahden ääripään välillä.

Maltillista linjaa edustava Mitt Romney saattaa olla ainut, jolla olisi minkäänlaisia mahdollisuuksia pärjätä presidentti Obamalle.

– Kaikki on kiinni lompakon painosta, kun äänestäjä menee koppiin. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on vaikea tilanne. Tässä tilanteessa Romney on varteenotettava haastaja. Hän edustaa keskitien kulkijaa, Aaltola sanoo.

(MTV3)

Katso Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan haastattelu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.