Mainos

Yhdysvalloissa taistellaan suklaan kohtalosta

Säännösten mukaan suklaa-nimikkeellä kaupattavassa tuotteessa saa olla vain kaakaota ja sen rasvoja. Nyt jotkut valmistajat vaativat, että he saisivat käyttää kaakaon sijasta kasvisrasvoja.

Yhdysvalloissa käydään suklaasotaa. Lukuisat elintarvikevalmistajat ovat anoneet maan elintarvike -ja lääkehallitukselta FDA:lta lupaa muuttaa suklaan koostumusta.

Säännösten mukaan suklaa-nimikkeellä kaupattavassa tuotteessa saa olla vain kaakaota ja sen rasvoja. Nyt jotkut valmistajat vaativat, että he saisivat käyttää kalliin kaakaon sijasta halvempia kasvisrasvoja. Samalla anotaan keinotekoisten makeutusaineiden käytön sallimista.

Anojien joukossa ovat muun muassa Yhdysvaltain suklaanvalmistajien järjestö Chocolate Manufacturers Association ja elintarvikevalmistajien The Grocery Manufacturers Association.

Yhdysvalloissa valmistetaan suklaatuotteita, joissa on mukana muita rasvoja, mutta sääntöjen mukaan niitä ei saa nimittää suklaaksi.

Euroopassa käyty samaa keskustelua

Kaikki eivät katso kaavailuja hyvällä silmällä, ja osa suklaanvalmistajistakin vastustaa aikeita muuttaa kuluttajien, ja erityisesti naisten, rakastaman herkun koostumusta. Vastustajien mukaan kuluttajat haluavat nykyään tietää aiempaa tarkemmin, mitä he pistävät suuhunsa, ja enemminkin mahdollisimman luonnollisia tuotteita kuin keinotekoisia lisäyksiä.

Chocolate Manufacturers Association rauhoitteleekin keskustelua internetsivuillaan ja vakuuttaa vain ”haluavansa aloittaa teollisuudenalan sisällä keskustelun siitä, mikä olisi järkevää”. Samalla järjestö huomauttaa, ettei muutos tapahdu käden käänteessä, sillä amerikkalaisilta elintarvikeviranomaisilta meni kymmenen vuotta valkoisen suklaan määrittelemiseen.

Euroopassa on käyty samaa taistelua kymmeniä vuosia, ja paikoin kaakaorasvan korvaaminen muilla kasvisrasvoilla suklaassa sallitaan viiden prosentin verran.

(MTV-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.