Yhdysvalloissa muhii sikotautiepidemia

Sikotauti on lähtenyt yllättäen leviämään Yhdysvalloissa. New Yorkin ja New Jerseyn osavaltioissa on havaittu jo noin kaksituhatta tautitapausta.

Sairastuneet ovat pääosin teini-ikäisiä nuoria. Terveysviranomaisten mukaan epidemia lähti liikkeelle viime kesänä pidetystä leiristä, jonne taudin epäillään levinneen Isossa-Britanniassa käyneen pojan mukana. Saarivaltiossa on meneillään varsinainen sikotautiepidemia, ja siellä on todettu jo 7 500 tautitapausta.

New Yorkin Brooklynissa kaupungin terveysvirasto on avannut ilmaisia rokotuspisteitä epidemia-alueille. Tosin vain parikymmentä sairastuneista on joutunut turvautumaan sairaalahoitoon.

Rokotteen teho ei täydellinen

Viranomaisten mukaan vain neljännes sairastuneista ei ole saanut sikotautirokotetta. Yhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n mukaan syynä tartuntoihin voi olla se, että rokotteen teho on arviolta vain 75-95 prosenttia. Terveysviranomaiset ovat huolissaan, että vanhemmat saattavat menettää uskonsa kolmoisrokotteeseen, jonka pitäisi estää sikotaudin lisäksi myös tuhkarokko ja vihurirokko.

Kyseessä on Yhdysvaltain pahin sikotautiepidemia vuosikymmeniin. Kolmoisrokotetta alettiin käyttää vuonna 1967 ja sen jälkeen vuotuisten tautitapausten määrä laski noin 185 000:sta alle viiteensataan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat