Mainos

Yhdysvalloissa mielenosoituksia monilla paikkakunnilla

Yhdysvalloissa aseettoman teinin ampuneen George Zimmermanin vapauttava tuomio on johtanut mielenosoituksiin useissa kaupungeissa.

Floridassa myöhään eilen illalla julistettu tuomio on johtanut illalla ja yöllä spontaaneihin marsseihin muun muassa San Franciscossa, Chicagossa, Washingtonissa, Atlantassa ja Philadelphiassa.

Zimmermanin luotiin kuolleen Trayvon Martinin vanhemmat ovat kannustaneet ihmisiä väkivallattomiin mielenosoituksiin ihmisoikeusikoni Martin Luther Kingiä ja Raamattua lainaten.

San Franciscossa useat sadat mielenosoittajat marssivat rauhallisesti runsaslukuisten poliisijoukkojen silmien alla kantaen kylttejä, joissa luki "Kansa sanoo: Syyllinen".

Tunteja myöhemmin San Franciscon lahden toisella puolella Oaklandissa vihaiset mielenosoittajat maalasivat spraymaalilla autoja ja rikkoivat ikkunoita.

Chicagossa kaikui huuto: "Ei oikeutta, ei rauhaa! Ei rasistista poliisia! New Yorkissa väki kokoontui Times Squarelle purkamaan vihaansa.

Los Angelesissa pari sataa mielenosoittajaa kokoontui puistoon ja poliisi julisti koko kaupungin "taktiseen hälytystilaan". Poliisi korosti myöhemmin, että kysymys oli varautumisesta ja että väkivaltaisia yhteenottoja ei ollut ilmennyt.

Washingtonissa kymmenet, pääasiassa afroamerikkalaiset nuoret marssivat huutaen iskulauseitaan.

Mielenosoitusten odotetaan kiihtyvän eri puolilla maata tänään.

Tunnettu ihmisoikeusaktivisti Al Sharpton kuvaili oikeuden päätöstä Facebookista "läimäykseksi Amerikan kansan naamalle".

– Aiomme pyytää oikeusministeriötä toimimaan kuten Rodney Kingin tapauksessa. Lisäksi aiomme seurata tarkasti siviilikannetta Zimmermania vastaan, Sharpton totesi.

Rodney King oli afroamerikkalainen, jonka Los Angelesin poliisi hakkasi huhtikuussa 1991. Tapahtumat videoitiin ja poliisit haastettiin oikeuteen pahoinpitelystä sekä liiallisesta voimankäytöstä. Valamiehistö, joka koostui yli kymmenestä valkoihoisesta, totesi kuitenkin poliisit syyttömiksi pahoinpitelyyn. Päätös johti valtaviin mellakoihin länsirannikolla. Myöhemmin Los Angelesin kaupunki joutui maksamaan Kingille miljoonien dollareiden korvaukset pahoinpitelystä.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.