Mainos

Yhdysvalloissa luvassa villein välivaali vuosikymmeniin

Äänestäminen ei tiistaina ollut Yhdysvalloissa säästä kiinni: keli oli oivallinen ainakin itärannikolla. Aurinko paistoi kirkkaasti ja aamu oli kirpeän kylmä; alueen ensimmäinen pakkaspäivä.

Marylandissa äänestysinto olikin varsin korkealla.

- Kyllä täällä on ollut hyvinkin vilkasta, selitti vaalihuoneiston valvoja William Griffith.

- Aamulla oli melkein ruuhkaa, kun töihin menijät kävivät uurnilla. Porukkaa on ollut selvästi enemmän kuin yleensä välivaaleissa, ainakin toistaiseksi, hän ihmetteli.

Jonoksi saakka äänestäjiä ei silti ollut, ja lähes kaikki olivat jo keski-iän ylittäneitä.

- Äänestän aina, ehdottomasti, selitti Harry Gorman, joka oli paikalla heti aamusta, vaikka eläkeläisellä olisi aikaa koko päivä.

- Kävelytän samalla koiran, hän nauroi.

Vaali-into niin sanotuissa väli- eli kongressivaaleissa on yleensä alhainen, mutta jotkut asiantuntijat uskalsivat odottaa jopa ennätysmäistä, lähes 60 prosentin äänestysvilkkautta. Tosin äänestys on yleensäkin vilkkaampaa niillä alueilla, joissa on meneillään jännittävä kisa senaatti- tai edustajainhuonepaikasta.

Matala äänestysprosentti olisi huono uutinen altavastaajana oleville demokraateille, sillä vallan kahvan pääsyä odottavat republikaanit ovat olleet mielipidemittausten mukaan innokkaampia äänestämään tässä vaalissa.

Puhelinlangat lauloivat

Varsinainen vaalikampanjointi loppui äänestyspäivän aamuun, ja puhelinten pirinä vaikeni vihdoin. Ne ovat soineet kiihtyvää tahtia viimeiset viikot ja robottipuheluita eli nauhoitettuja kampanjavetoomuksia tulvi kummaltakin puolueelta kymmeniä päivässä. Pitkät nauhoitukset olivat tukkia puhelinvastaajan ja puhelin vaikeni vasta iltayhdeksän jälkeen.

CNN:n tietojen mukaan tämä robo-rumba oli maanantaina välillä niin rajua, että puhelinlinjat olivat tukossa. Itärannikolla New Hampshiressa puhelinjärjestelmä kaatui paikoin tunneiksi.

Tästä kongressivaalista on muodostumassa historian kallein välivaali: kampanjointiin on syydetty joidenkin arvioiden mukaan jopa neljä miljardia.

Tappelua tiedossa

Osasyynä on se, että pelissä on tällä kertaa paljon: kongressin enemmistön lisäksi vaalissa punnitaan myös Obaman poliittinen tulevaisuus.

Republikaanit odottavat, että pääsevät repimään hajalle Obaman terveydenhuoltouudistuksen, jota he syyttävät ylenpalttisen kalliiksi ja silkaksi sosialismiksi.

Demokraatit puolestaan haluaisivat elvyttää lisää saadakseen talouden pyörät liikkeelle, mutta republikaanit vastustavat tätä tiukasti.

Jo nyt ennustetaan, että seuraavat kaksi vuotta kongressissa ovat silkkaa repivää taistelua, eikä mitään ratkaisevia asioita saada eteenpäin.

Erityisesti Obaman pitkään havitteleman ilmastonsuojelulaki jäänee odottamaan seuraavia vaaleja. Pian vaalin jälkeen selvinnee myös polttava kysymys siitä, onko Tea Party -kansanliike vain yhden vaalikauden ilmiö vai onko se tullut jäädäkseen.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.